nieuws

Agendatip: Architecten Rijksmuseum belicht

Architectuur

Vanaf zaterdag 20 april is de tentoonstelling ‘Cruz y Ortiz architecten, Het Rijksmuseum en meer’ te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Agendatip: Architecten Rijksmuseum belicht

 

 

 

 

In de tentoonstelling zijn twintig projecten gepresenteerd uit het 39-jarige bestaan van het architectenbureau. Er zijn schetsen, originele tekeningen en maquettes te zien, met veel aandacht voor het Rijksmuseum.

 Treinstation Sevilla door Cruz y Ortiz

Het treinstation Santa Justa in Sevilla

Daarnaast is er een selectie van de voornaamste projecten: de treinstations Santa Justa in Sevilla en Bazel, het atletiekstadion La Peineta van Madrid, het Olympisch stadion La Cartuja in Sevilla, het Spaanse Paviljoen van de Hannover Expo2000, het Doñana bezoekerscentrum en het nieuwe voetbalstadion van Atlético Madrid en het eraan gerelateerde projectvoorstel voor de aanpassing tot het mogelijke Olympisch stadion voor Madrid 2020.

 Atlethico Madrid

Impressie van het nieuwe voetbalstadion van Atlético Madrid

Rijksmuseum

Cruz y Ortiz zijn de architecten van het vernieuwde Rijksmuseum dat over 11 dagen op 13 april open gaat na een grootscheepse verbouwing. De opdracht aan de architecten luidde indertijd: ontdoe het gebouw van latere toevoegingen herstel de heldere indeling van architect Pierre Cuypers uit 1885. In het plan van Cruz y Ortiz worden de beide binnenhoven, die in de na-oorlogse jaren waren volgebouwd, weer opengebroken. Daardoor ontstaat een Atrium in twee delen die onder de onderdoorgang met elkaar zijn verbonden.

Paviljoen voor Aziatische kunst

Nieuw is ook het Paviljoen voor Aziatische kunst waarin de kleine maar bijzondere collectie Aziatica wordt ondergebracht. In de tuin, tegenover het Paviljoen, liggen de Villa van Cuypers en de Teekenschool. Daartussenin plaatsen Cruz y Ortiz een klein nieuw gebouw, de nieuwe dienstingang die via een ondergrondse passage toegang verleent tot het museum.

‘Cruz y Ortiz architecten, Het Rijksmuseum en meer’, 20 april t/m 13 juni. Expozaal Centrale Bibliotheek (Oosterdokskade 143), gratis toegang.

Reageer op dit artikel