nieuws

Toyo Ito wint Pritzker Architecture Prize 2013

Architectuur

Toyo Ito (71) is onderscheiden met de Pritzker Prize 2013. Ito is de zesde Japanner die de ‘Nobelprijs voor de Architectuur’ op 29 mei in Boston in ontvangst neemt.

Toyo Ito wint Pritzker Architecture Prize 2013

 

 

 

Ito is al veertig jaar actief in het vak en vooral bekend voor zijn ‘tijdloze ontwerpen, vaak met “een spirituele dimensie”, luidt het het oordeel van de jury. “Zijn design straalt licht en vrede uit.”

Ito

Museum van Architectuur

Behalve de Ito-toren aan de Amsterdamse Zuidas ontwierp Ito onder meer de veelgeprezen mediatheek in de Japanse universiteitsstad Miyagi. Deze transparante mediatheek, de Londense Serpentine Gallery en de Witte O, een wenteltrapvormig zomerhuis in Chili, gelden als enkele van zijn beste werken. 

 ItoTorenAmsterdam

De Ito Toren in Amsterdam

De prijs van 100.000 dollar, die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend door de Pritzker Stichting, wordt op 29 mei in Boston uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Philip Johnson, Zaha Hadid en Rem Koolhaas.

 Aardbeving Japan

Bekijk het filmpje op YouTube met daarin de mediatheek in de Japanse universiteitsstad Miyagi tijdens de aardbeving in maart 2011.

Reageer op dit artikel