nieuws

Strijp-S Eindhoven

Architectuur

Dit voorjaar is het precies tien jaar geleden dat het stedebouwkundige voorlopige ontwerp voor Strijp S werd gepresenteerd. Bart de Zwart bekijkt dit bijzondere project dat zich gelijktijdig tussen twee stedebouwkundige paradigma’s in bevindt. Tegelijkertijd versterken gedurfde grote investeringen de bestaande kwaliteiten en is er ruimte voor kleinschalige processen van onderop.

Strijp-S Eindhoven

 

De herbestemming van Strijp-S, het voormalige Philipsterrein in Eindhoven, is meer dan enkel een invulling aan een leeggekomen plek in de stad. Er is ook gebouwd aan een nieuwe identiteit van de stad. De ontwikkelaars hebben hun pijlen gericht op de creatieve klasse. Daarmee stelt Jack Hock, van woningcorporatie Trudo, dat het plan aansluit op de van oudsher levendige creatieve subcultuur in Eindhoven.

Strijp-S moet een soort bijenkorf worden van allerlei soorten mensen en ideeën. In het stedebouwkundig plan is daartoe de toegankelijkheid als randvoorwaarde gesteld. Winkels en expositieruimten moeten natuurlijk toegankelijk zijn voor publiek. Bart de Zwart schrijft: “Het resultaat is een verschijningsvorm die zowel verleidelijk anders is als aangenaam vertrouwd.”

Reageer op dit artikel