nieuws

Philips Museum Eindhoven binnenkort open

Architectuur

De koningin opent vrijdag 5 april officieel de deuren van het nieuwe Philips Museum in Eindhoven. De volgende dag is het publiek welkom. Het museum staat op de locatie van het oorspronkelijke Philips Fabriekje, de plek waar Gerard Philips in 1891 begon met de productie van gloeilampen.

Philips Museum Eindhoven binnenkort open

 

De entree lag in de oude situatie aan de Emmasingel, een belangrijke verkeersader langs de noordzijde van het centrum van Eindhoven. De nieuwe entree is door GSG Architecten verplaatst naar het winkel en wandelgebied achter de Lichttoren en is voorzien van een hoge glazen schijf. Het museum krijgt hiermee een raam op de stad en komt als een museumstuk in een vitrine te liggen.

Philips Museum_2

Beeld: Philips

Historie

In het gebouw is de rijke historie van het Fabriekje voelbaar en zichtbaar. Branden, verbouwingen en aanpassingen voor de diverse functies (fabriek, opslag, archief, lichtdemonstratie ruimte, expositieruimte) hebben hun sporen in het interieur achtergelaten. In dit deel komt de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Philips: de mensen, de producten, de reclame en de groei van de NV. De historische opstelling over de productie van gloeilampen blijft gehandhaafd op de oorspronkelijk plek (de oude machinekamer). In de andere laagbouwhallen komt ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Route

De route die de bezoekers volgen door het museum voert afwisselend door het oude fabriekje en door de nieuwe glazen schijf. Vanaf hier krijg je zicht op de stad en vice versa. Op deze wijze wordt steeds het verband gelegd tussen museum en stad, symbool voor de innige verwevenheid tussen Philips en de lichtstad Eindhoven.

Philips Museum Eindhovens Dagblad
Interieur Philips Museum. Beeld Eindhovens Dagblad – Kees Martens

Latere opening

Volgens het Eindhovens Dagblad zou het museum vorig najaar al open gaan. De tentoonstelling was al ingericht. Voortschrijdend inzicht binnen het concern leidde er toe dat de hele boel weer afgebroken werd.

Philips Design kreeg de regie en werkte aan een opstelling die de Philips grondwaarden ‘innovatie’ en ‘ondernemersschap’ beter blootlegt. “De eerdere opstelling representeerde onvoldoende dat wat Philips eerder dreef, nog steeds de motor van het concern is”, zegt een woordvoerder. Hij refereert aan een uitspraak van Anton Philips: ‘Ons bedrijf is anders. Het is goed voor de mensheid’.

Reageer op dit artikel