nieuws

Oud-wethouder Ypke Gietema overleden

Architectuur

Afgelopen zaterdag is Ypke Gietema op 71-jarige leeftijd overleden. De in Maarn geboren PvdA-politicus was van 1978 tot 1992 wethouder van de stad Groningen en drukte in deze periode een groot stempel op de stad. Gietema maakte deel uit van een uitzonderlijke generatie wethouders die met overtuiging hun visie op de stad wisten te vertalen in praktische stedelijk beleid.

Oud-wethouder Ypke Gietema overleden

 

Dankzij dit beleid kwamen het Provinciehuis, het Groninger museum, de universiteit en het ziekenhuis niet in het weiland terecht, maar bleven zij behouden voor de Groningse binnenstad. Onder zijn bewind werden in het bestaande stedelijke gebied veel woningbouwplannen gerealiseerd, waarbij sociale woningbouw voorrang kreeg. Gietema stond aan de wieg van grote stadsmanifestaties die aandacht vroegen voor het potentieel van tot dan toe onopgemerkte plekken in de stad. Dit leidde tot een grote inzet van architecten uit binnen- en buitenland in het transformatieproces van de stad.

Verbindingskanaalzone

Eind jaren tachtig entameerde hij het grote project voor de Verbindingskanaalzone, het gebied tussen binnenstad en spoor. Onder leiding van Rem Koolhaas en Josef Paul Kleihues werden toen in nauwe samenwerking tussen ontwikkelaars, architecten en gemeente concrete verbeteringsplannen uitgewerkt. Het leidde enkele jaren later tot de bouw in de draaikom voor het station van het Groninger Museum van Mendini, dat aanvankelijk aan het Hoornse Meer zou verrijzen.

Kredietbankaffaire

Gietema kreeg veel kritiek te verduren naar aanleiding van deze bouwprojecten, maar uiteindelijk struikelde hij in 1992 over de Kredietbankaffaire. Daarbij verbond hij als enige wethouder consequenties aan het miljoenenverlies bij de Kredietbank en het falende toezicht van het gemeentebestuur. Gietema is overleden aan de gevolgen van kanker, een ziekte waarmee hij al jaren kampte.

Reageer op dit artikel