nieuws

Aquarium De Blauwe Planeet opent in Kopenhagen

Architectuur

Aan de kust in Kopenhagen wordt 22 maart 2013 het grootste aquarium van Noord-Europa geopend. Het aquarium van het Deense architectenbureau 3XN bestaat uit een schaalconstructie die de bezoeker als een waterkolk dieper en dieper een wereld van water inzuigt. Vanuit een centrale ronde hal kan de bezoeker het gebouw ontdekken.

Aquarium De Blauwe Planeet opent in Kopenhagen

 

Het gebouw vouwt zich uit vanuit de zee naar het land. Terwijl de gevel een eenduidige vormentaal uitspreekt, vertelt het interieur de bezoeker een verhaal. Juist in deze, volgens de architecten van 3XN, contradictie schuilde een belangrijke opgave: een avontuurlijke beleving voor de bezoeker binnen een gebouw dat esthetisch in het stadsbeeld past.

Schelp

De ingang leidt de bezoeker naar het hart van De Blauwe Planeet. De centrale ronde hal ademt een mysterieuze sfeer door het glazen plafond met aquarium erboven. Telkens loopt de bezoeker door een overgangsgebied, waar hij met geluid en beeld voorbereid wordt op de nieuw te betreden wereld. Door de opbouwende slakkenhuisopbouw kan het gebouw in de toekomst gemakkelijk uitgebreid worden met nieuwe waterwerelden.

 
Eenduidig exterieur: water, lucht, zand en metaal. Foto 3XN.com

Koelen

Moe Brodsgaard ontwikkelen in samenwerking met de architecten een energetisch systeem waarmee de energie voor verwarming en koeling van de 53 verschillende aquaria en andere dierenverblijven beperkt kan blijven. Het omringende zeewater zal in de koude maanden als directe koeling gebruikt worden.

 

Reageer op dit artikel