nieuws

Agendatip: Hand Made, lang leve het ambacht

Architectuur

Met de tentoonstelling ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ wil Museum Boijmans Van Beuningen helderheid scheppen in de wirwar aan veelal romantische clichés die bestaan over het ambacht en vakmanschap. Conservator Mienke Simon Thomas presenteert eeuwenoude ambachtelijke technieken naast eigentijdse kruisbestuivingen tussen ambacht en design.

Agendatip: Hand Made, lang leve het ambacht

De tentoonstelling Hand made, lang leve het ambacht in  vindt plaats in de 1500 m2 grote Bodonzalen van het museum en is ontworpen door Studio Parade. De honderden objecten in de tentoonstelling zijn niet chronologisch opgesteld, maar centreren zich rondom zeven populaire clichés over het begrip ambacht: het eerlijke, het unieke, het virtuoze, het kunstzinnige, het traditionele, het professionele en huisvlijt.

Maarten Baas van Clay Furniture uit 2006. Industriële klei met metalen skelet en gekleurde lak.

Venetiaans glas tot wollen trui

In Boijmans zijn ruim 500 objecten en voorwerpen te zien, uit de eigen collectie en belangrijke nationale en internationale collecties zoals het TextielMuseum in Tilburg en het Victoria and Albert Museum in Londen. Van een middeleeuwse koperen ketel, geraffineerd Venetiaans glaswerk uit de 17de eeuw en verfijnd naaldwerk, tot een ingelegd kamerscherm van Studio Job, de trui gemaakt uit één schaap van Christien Meindertsma en een metalen hekwerk met kantklos-patroon van Demakersvan.

Korte video’s in de tentoonstelling brengen het maakproces van de geëxposeerde voorwerpen in beeld. In de tentoonstelling zijn twee ateliers ingericht waar continue vaklieden aan het werk zijn en diverse (kunstnijverheids)technieken demonstreren.

Oneerlijk en imperfect

De gekozen objecten tonen dat de clichés vaak een kern van waarheid bezitten, maar dat ook het tegendeel kan worden aangetoond. Zo is niet al het ambacht ‘eerlijk’ en was imperfectie niet altijd en overal een even gewaardeerd kenmerk van het handgemaakte product. Vanuit deze onderzoekende houding geeft Hand Made het begrip ‘ambacht’ een historische context en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst van het creatieve ambacht.


Iris van Herpen, Asymmetrische Koraal jurk, 2012. Zilver metaal plissé. Foto: Michel Zoeter

 De tentoonstelling opent op zaterdag 9 maart tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Tijdens deze nacht komt het ambacht tot leven in het hele museum, met demonstraties mozaïeken, 3Dprinten, houtbewerking, marmeren en nog veel meer. De barbiers van Schorem transformeren de Espressobar tot een echte barbershop. Op het binnenplein van het museum strijkt Swan Market neer met handgemaakte producten. Van 20.00 – 02.00 uur.

Hand Made, lang leve het ambacht, is te zien tot en met 20 mei. 

Reageer op dit artikel