nieuws

Agendatip: eindpresentatie onderzoek Architextiles

Architectuur

Donderdagmiddag 4 april presenteren de deelnemende ontwerpers van het Architextilesproject de resultaten van hun ontwerpend onderzoekstraject, geïnitieerd door Fokkema & Partners, in het TextielMuseum in Tilburg. Een interdisciplinair team ontwerpers zocht naar antwoorden op de vraag ‘hoe maak je ruimte met textiel in het interieur’. De uitkomsten van dit traject worden in een middagsessie gepresenteerd aan het publiek.

Agendatip: eindpresentatie onderzoek Architextiles

Initiatiefnemers van Architextiles zijn Fokkema & Partners Architecten uit Delft. Het bureau startte het multidisciplinaire onderzoek omdat ze in de dagelijkse praktijk ervaart dat de nieuwe ontwikkelingen in textiel, zoals smart textiles, nauwelijks gebruikt worden in de architectuur.

Schets Fokkema & Partners.

Raakvlakken textiel en architectuur

In de eerste fase van het project, vorig jaar juni, deden de deelnemende ontwerpers, vanuit hun uiteenlopende achtergronden, zoals textielontwerp, mode, (interieur)architectuur en theater, een breed onderzoek naar hun fascinaties op het raakvlak van textiel en (interieur)architectuur. Deelnemers zijn onder andere Aleksandra Gaca, Doepel Strijkers, Studio Samira Boon, Kossmann.dejong en V2Lab. Tijdens de presentaties gaven Marina Toeters (smart textiles), Wytze Patijn (voormalig rijksbouwmeester) en Steven Luitjens (Philips Place-It Lab) kritische feedback.

Daarna werkten deelnemers toe naar een voorlopig ontwerp, in de vorm van tekeningen en 3D modellen, filmpjes, textielsamples en/of schaalmodellen.

 

 

Fokkema Partners reageerde met Architextiles op de Open Oproep Interieur van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. Inmiddels heeft het SfA het onderzoeksvoorstel van Fokkema geselecteerd voor deelname en is een startstipendium toegekend voor het project.

De eindpresentatie vindt plaats op 4 april in het auditorium van het TextielMuseum in Tilburg, van 14 tot 17.30 uur. Reserveren is nodig, dat kan via de site.  

Reageer op dit artikel