nieuws

Afscheid Rob Nijsse en Frans van Herwijnen ingenieursbureau abt

Architectuur

Een glazen kolom zonder engel erin: met dat beeld nam Rob Nijsse afscheid van zijn bestuursfunctie bij ingenieursbureau abt. De uitvinder van het gebogen glaspaneel (Casa da Musica in Porto en Museum aan de Stroom in Antwerpen) trad tegelijk terug met Frans van Herwijnen. Deze ‘betongoeroe’ nam afscheid met de woorden ‘Less material is more sustainable’, daarmee zijn collega rechtstreeks ondersteunend. Maartje Henket was erbij.

Afscheid Rob Nijsse en Frans van Herwijnen ingenieursbureau abt

Frans Van Herwijnen en Rob Nijsse zijn beide grootmeesters in het construeren, de een in beton en de ander in glas. Ingenieursbureau abt luidde hen dan ook uit met een knal. Ze kregen een symposium in de zaal boven de zelf-doorgerekende uitkraging van het EYE Filmmuseum in Amsterdam en een prachtig boek over zestig jaar abt. Het was namelijk ook nog eens de zestigste verjaardag van het bureau zelf. Thema van de dag was ‘De bouw in 2020’.

Rob Nijsse

Glazen standbeeld van aartsengel

Nijsse wenst zich voor de toekomst nog steeds datgene waar hij al jaren van droomt, namelijk een glazen kolom. Het mooie is dat die droom een stukje dichterbij is gekomen met een kunstproject waar hij onlangs aan deelnam, namelijk de realisatie van een glazen standbeeld van de aartsengel Michael, de beschermheilige van de stad Zwolle. Nijsse raadde de kunstenaar aan om het beeld niet te gieten, maar digitaal 3D uit te tekenen, om vervolgens plakken te snijden uit gewoon standaard glas, 8 mm dik, en deze te verlijmen tot het standbeeld.

Dit leverde niet alleen een prachtige – en constructief veel betere – engel op, maar ook een cadeau in de vorm van de tegenvorm. De kunstenaar plakte het negatief van het beeld, de reststukken waar de engel uit zijn gesneden, ook op elkaar, met als resultaat een glazen kolom met de beeltenis van een engel, veroorzaakt door afwezigheid van materiaal. “En dat is nou de kunst van innoveren”, aldus Nijsse. “Het gaat niet om heel lang nadenken. Innovaties liggen op straat. Je moet ze alleen herkennen, ze oprapen, en er iets mee doen.”

Minder is meer

Uiteraard wenst Nijsse de bouw veel duurzaamheid toe, net als Van Herwijnen die niet voor niets twee helden heeft: Buckminster Fuller en Sir Norman Foster. Hij memoreerde de prachtige vraag “How much does your building weigh, mister Foster?”, die Buckminster Fuller stelde toen de twee elkaar eind jaren zeventig ontmoetten. Een vraag die Foster aan het denken zette en is blijven inspireren – net als hij Van Herwijnen altijd heeft geïnspireerd. Construeren op trek, of juist puur op druk, vrije schaalvormen, vacuumatics en ultra hoge sterkte beton zijn termen die de Van Herwijnen-kenner niet onbekend zullen voorkomen. En ook de conclusie dat less (material) toch echt more (sustainable) is, is een man waardig die zijn werkzame leven heeft gewijd aan filigrein – liefst semi-transparant – construeren met beton.


Frans van Herwijnen

Reageer op dit artikel