nieuws

Bam! winnaar Jong Architecten Programma Rome

Architectuur

Het Turijnse architectenbureau Bam! is met het paviljoenontwerp ‘He’ winnaar geworden van de 2013 Young Architects Program MAXXI, de jaarlijkse Italiaanse prijsvraag ter promotie en ondersteuning van jonge architectuur. Het winnende project – een grote zwevende prisma – wordt komend voorjaar gerealiseerd op het plein voor Zaha Hadids MAXXI museum in Rome.

Bam! winnaar Jong Architecten Programma Rome

Het ontwerp van Bam! bestaat uit een driehoekig volume gevuld met helium. In de zomer ontstaat er onder de installatie een plek van rust, ontspanning en koelte. Overdag benevelt de prisma het onderliggende plein. Zo begrenst het verkoelende gordijn de onder het volume gelegen ruimte. ’s Avonds zal het water vervangen worden door licht, waardoor het volume verandert in een lantaarn.

Poëzie en technologie

De installatie is tijdelijk en zal na de zomer worden afgebroken. Het helium kan dan gebruikt worden voor wetenschappelijk medisch onderzoek. Volgens de jury ligt de kracht van het ontwerp dan ook in de synthese tussen poëzie en technologie.

  Render van Bam! Bottega di architettura metropolitana met dank aan Fondazione Maxxi

‘He’ zal vanaf 20 juni te zien op het plein voor museum MAXXI in Rome. Rond deze tijd zullen de winnaars van de Young Architects program (YAP) uit andere landen ook hun werk mogen openen.

 

Reageer op dit artikel