nieuws

Top tien meest gelezen blogs van 2012

Architectuur

Afgelopen jaar is er weer fanatiek geblogd voor www.deArchitect.nl, door zowel de eigen redacteuren als gastauteurs. De blog van Merel Pit naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma ‘De slag om Nederland’ over KPMG is veruit het meest gelezen. Treffend, aangezien de leegstand van kantoren en de rollen die ontwikkelaars, gemeenten en architecten spelen in de inrichting van ons land afgelopen jaar onderwerp waren van verhitte debatten.

Top tien meest gelezen blogs van 2012

Dit zijn de tien meest gelezen blogs van 2012. Staat jouw favoriet er niet tussen? Laat ons dan weten welke blog jou het afgelopen jaar het meest aansprak door dit te mailen naar architect@sdu.nl.

1. De slag om KPMG en de rest

‘De slag om Nederland’ is dagenlang trending op de Twitter-timeline van vakredacteur Merel Pit. De redactie van dit nieuwe VPRO-televisieprogramma maakte afgelopen jaar heel wat los met het belichten van de gang van zaken rondom de verhuizing van KPMG naar een pand een paar kilometer verderop. Merel vroeg zich af: “is dit nieuws? Een unieke gebeurtenis?” Na enig onderzoek concludeerde ze: “Nee, helaas niet. Er zijn voorbeelden te over. En de architect? Speelt die hierin ook een rol?”


Voormalige kantoor van KPMG

2. Dé architectuurattracties van deze zomer

Merel Pit ontving via verschillende social media-kanalen veel suggesties van interessante architectuurattracties. Uiteindelijk is ze gekomen tot een lijst van 50 vakantietips. Niet alleen kreeg ze tips die vooral deze zomer gelden; sommige architectonische hoogstandjes zijn al lang bekend, anderen zijn nieuw aan het firmament.

 De spiegel van Bordeaux

3. Interieur Maaskant Hilton Rotterdam sneuvelt

Vakredacteur interieur design Marit Overbeek toog begin 2012 met een groepje bezorgde architecten, stedebouwers en ontwerpers naar het Hiltonhotel in Rotterdam. Het interieur dat Hugh Maaskant maakte voor de lobby in 1964 is volgens de hotelketen niet meer van deze tijd. Een nieuw, generiek ontwerp is in de plaats gekomen van de specifieke international style van Maaskant. De blog doet verslag van het spontaan opgerichte initiatief tot een dialoog met het Hilton.

 
Lobby Hilton Hotel Rotterdam voor de verbouwing en de nieuwe plannen.

4. Skatepool voor de buurt

Een beetje buurtcomité zet zich tegenwoordig in voor een halfpipe of een ‘skatepool’ *. Het stigma dat een skatevoorziening vooral hangjongeren, drugs en criminaliteit aan zou trekken verdwijnt langzamerhand. “Want ook ‘normale’ mensen houden van skaten, zoals je behulpzame buurjongen of je eigen kinderen”, blogt Merel Pit.

 Ontwerp Skate Pool

5. Wat dient Winy Maas?

Winy Maas ziet zichzelf als een dienende architect. Merel Pit vraagt zich af: “wat dient hij?” Helder is dat hij het in ieder geval belangrijk vindt dat zijn gebouwen een bepaalde boodschap communiceren, vooral een publiek gebouw zoals de Boekenberg in Spijkenisse. Conceptuele architectuur, provocatie en humor zijn daarbij sleutelbegrippen.

 Winy Maas gefotografeerd door Rob ’t Hart 

6. Haags Spuiforum: kan het ook eenvoudiger?

“Is het zinvol een prestigieus en duur project als het Haagse Spuiforum te realiseren dat alleen vernieuwing brengt op één plek en dat de rest van het stedelijke leven lijkt te ontkennen? Is het niet veel zinvoller beide bestaande zalen opnieuw te gebruiken?”, vraagt Harm Tilman zich af. Hij concludeert: “Hoe dan ook, eenvoud en relevantie lijken belangrijkere indicatoren voor architectonische kwaliteit dan zichtbaarheid en consumentisme.”

  

7. WAT kan de architect…?

Tal van publieke figuren betuigden de afgelopen jaren hun liefde voor architectuur. Neem Brad Pitt, die af en aan naar Nederland vliegt om Rem Koolhaas te spreken en zelf een aantal projecten in Amerika is gestart. Of anders Ruud de Wild, die in een interview verklaarde dat hij liever architect was geworden.
Merel Pit vraagt zich af welk beeld Ruud de Wild van een architect heeft. Iemand die achter de tekentafel het ene na het andere mooie gebouw creëert?

 Nanne de Ru presenteert wat de architect van nu volgens hem zou moeten kunnen 

8. Architectonisch verantwoord verlanglijstje

Wat te vragen aan Sinterklaas of de Kerstman? Merel Pit ging op zoek naar mooie cadeaus. Een verlanglijstje met 12 architectonisch verantwoorde wensen als resultaat. Wie weet heb je er zelf ook wat aan.

  Archigramtrui

9. De mogelijkheid van een eiland

Afgelopen jaar is het bereiken van het hoogste punt van ´De Rotterdam´ gevierd, de hoogbouw ontworpen door Rem Koolhaas op de Kop van Zuid. Eindredacteur Sander Woertman meent dat het waarschijnlijk is dat De Rotterdam uiteindelijk gewoon een goed functionerend gebouw wordt.

Maar hij vindt ook dat het gebouw baat zou hebben bij een extreem scenario, zodat het de gezapige classificering van icoongebouw van zich af kan schudden en er meer oog komt voor de radicale architectonische typologie die Koolhaas in deze tijden van crisis heeft weten te realiseren.

 Rendering van de Rotterdam 

10. Milaan bezint zich op de toekomst 

Nu de marketingmachines door de economische crisis een toontje lager zingen, waren er een stuk minder luidruchtige spektakelshows tijdens het bezoek van Marit Overbeek aan de Salone del Mobile in Milaan. Daardoor is er meer ruimte om goed ontwerp te ontdekken. Dat komt niet alleen van zelfproducerende designers, maar óók uit de industrie.

 
Glazen lampjes door Nendo 

Reageer op dit artikel