nieuws

Nominatie Van Nellefabriek als Werelderfgoed

Architectuur

Nederland zal de Van Nellefabriek in Rotterdam maandag in Parijs voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Het nominatiedossier is gereed, maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed donderdag bekend. De cultuurorganisatie van de VN besluit in de zomer van 2014 of het gebouw een plek krijgt op de lijst van werelderfgoederen.

Nominatie Van Nellefabriek als Werelderfgoed

 

Het industriële monument was eerder door de Nederlandse regering geselecteerd voor een plaats op de lijst. De Van Nellefabriek is volgens de rijksdienst ”architectonisch bijzonder en technologisch zeer hoogstaand”.

De fabriek werd in 1923 gebouwd voor tabaksproducent Van Nelle en was in die tijd een vooruitstrevend gebouw, met douches voor werknemers en veel licht, lucht en ruimte. Tot in de jaren 90 was de fabriek in gebruik. Daarna werd het gebouw gerenoveerd en bood het plaats aan mensen met creatieve beroepen. Het gaat sindsdien door het leven als ‘De Van Nelle Ontwerpfabriek’.

 VanNelle 

Subsidie

De Rijksoverheid ondersteunt de voordracht met een bedrag van € 300.000,-. Hiervoor ondertekende minister Bussemaker samen met de gemeente Rotterdam en de Stichting Vrienden Van Nellefabriek de uitvoeringsovereenkomst ‘Visie Erfgoed en Ruimte, Kiezen voor karakter’. De gemeente Rotterdam en de Van Nelle Ontwerpfabriek dragen gezamenlijk ook € 300.000,- bij aan het realiseren van deze ambities.

Reageer op dit artikel