nieuws

Loungen, slapen en eten in het ijs

Architectuur

De Nederlandse ontwerper Wouter Biegelaar heeft een suite ingericht in het IJshotel in Lapland. Met blokken ijs ‘beeldhouwde’ hij een meubelstuk waarop je zowel kan loungen, slapen als eten. De wanden bewerkte Biegelaar op zo’n manier dat het lijkt alsof ze zijn bekleed met een gecapitonneerde stof. Tot en met de lente kan in het Icehotel worden overnacht.

Loungen, slapen en eten in het ijs

Het Icehotel in Lapland wordt ieder jaar opgebouwd in november en december en smelt weer in tegen het einde van de lente. Kunstenaars, architecten en ontwerpers uit de hele wereld worden uitgenodigd naar Jukkasjärvi in Lapland te komen om de suites te ontwerpen en te bouwen. Overdag vormen de hotelkamers een gratis toegankelijke galerie, die wordt bezocht door 30.000 mensen per jaar, waarvan de helft blijft overnachten.

Zachte sneeuw en hard ijs

Wouter Biegelaar werd uitgenodigd aan de 23 editie van het Icehotel mee te werken en bedacht een kamer waarin een meubelstuk alle functies in zich verenigt. Zijn idee was een zachte omgeving te maken van een hard en scherp materiaal, zodat zowel de zachte, kneedbare sneeuw als het harde, ondoordringbare ijs vertegenwoordigd zouden zijn.

Voor Biegelaar was het de eerste keer dat hij met ijs en sneeuw werkte. “Een fijne ervaring, want je kunt er snel mee werken”, aldus de ontwerper. “De materialen hebben geen nerf of richting, dus in tegenstelling tot in hout waar de beitel de nerfrichting volgt, doet ijs precies wat je wilt.”

Wouter Biegelaar aan het werk in zijn suite voor het Icehotel. 

Reageer op dit artikel