nieuws

Phoenix Observation Tower door BIG

Architectuur

BIG gaat in opdracht een 420 meter hoge mixed-use uitkijktoren ontwerpen als symbool voor de stad Phoenix, Arizona (VS). De plaatselijke ontwikkelaar Novawest gaf het team de opdracht om een publiekstrekker te creëren voor zowel toeristen als de bevolking.

Phoenix Observation Tower door BIG

De 23.000 vierkante meter grote Observation Tower komt in het centrum van de stad te staan. Hij maakt deel uit van de skyline en biedt uitzicht over de omliggende bergen en zonsondergangen.

De toren krijgt een grote kern van gewapend beton met een open spiraalvormige bol aan de bovenkant. De bol bevat flexibel indeelbare expositie-, winkel- en verblijfsruimtes die toegankelijk zijn via drie glazen liften. De bezoekers stappen helemaal boven in de bol uit en wandelen naar beneden via de spiraalpromenade. Zo komen ze automatisch langs alle programmaonderdelen in het gebouw en zien ze het uitzicht rondom. De programma-elementen worden niet gescheiden door fysieke muren, maar door de helling en het hoogteverschil. Wanneer de bezoekers het midden van de bol bereiken, kunnen ze hun reis beëindigen door de lift terug naar de grond te nemen, of naar de restaurants gaan in het onderste deel van de bol.

Reageer op dit artikel