nieuws

gmp krijgt opdracht Kunsthalle Mannheim

Architectuur

gmp is de winnaar voor het ontwerp van de nieuwe Kunsthalle Mannheim. De uitslag is een vervolg op een eerdere selectie in juli waarin gmp samen met Staab Architect en Peter Putz Architects de besloten prijsvraag won. Aan de winnaars is gevraagd hun ontwerpen te herzien waarna de uiteindelijke beslissing in het voordeel van gmp uitviel.

gmp krijgt opdracht Kunsthalle Mannheim
Kunsthalle Mannheim Projektart: Wettbewerb 2012 – 1. Preis Projektbeschreibung: Wettbewerb Neubau Kunsthalle Mannheim am Friedrichsplatz mit Integration des historischen Billing-Baus. Entwurf: Meinhard von Gerkan mit Nikolaus Goetze und Volkmar Sievers Partner: Nikolaus Goetze Projektleiter: Di Miao (Entwurf) Bauherr: Stiftung Kunsthalle Mannheim BGF-Daten: 15.594 m² BRI-Daten: 93.669 m³

gmp refereert met het ontwerp aan de functionele en stedelijke kwaliteit van de binnenstad van Mannheim. De nieuwe Kunsthalle bestaat uit verschillende regelmatige blokken die worden onderbroken door verschillende hoogtes en breedtes. Binnen ervaren de bezoekers een soort 3d-achtige omgeving met vergezichten zowel binnen en buiten het gebouw. Een lamellengevel geeft het gebouw een eigen identiteit ten opzichte van de naastgelegen gebouwen. 

In het herziene ontwerp van gmp is het volume in de kelder verkleind. Dit is gerealiseerd door de leveringsruimte te verplaatsen naar de begane grond waardoor de leveringshelling en andere infrastructurele gebieden geschrapt konden worden. Volgens de opdrachtgevers hadden de technische ruimtes minder oppervlakte nodig waardoor een tweede dekvloer eveneens geschrapt kon worden. De technische ondersteuning is nu geintegreerd in en op het dak wat een fikse besparing op de lengte van de leidingen en pijpleidingen oplevert.  Samen met andere ingrepen konden de ontwerpers (Meinhard von Gerkan, Nikolaus Goetze en Volkmar Sievers)  binnen het gestelde budget blijven.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel