nieuws

Die berg die komt er (niet?)

Architectuur

Volgens de TU/e kan Thijs Zonneveld zijn idee voor een kunstmatige berg in Nederland (voorlopig) in de koelkast zetten. Wiskundigen uit binnen- en buitenland rekenden op de TU/e uit dat zo’n berg aan de Nederlandse kust met de huidige beschikbare bouwmaterialen niet haalbaar is.

Die berg die komt er (niet?)

Wiskundigen voerden op de TU Eindhoven een haalbaarheidsonderzoek uit. De belangrijkste conclusie: om de berg te bouwen zijn nieuwe materialen nodig. Het rapport werd overhandigd aan initiator van de Nederlandse berg in Bergen aan Zee.

 

Bestaande bouwmaterialen – stenen, zand, plastic, staal, glas, beton – zijn te duur en te schaars. Voor een berg van beton is bijvoorbeeld vier keer de wereldproductie per jaar nodig. De kosten zouden oplopen tot in de duizenden miljarden. Er zijn lichtere, goedkopere en sneller te produceren bouwmaterialen nodig om de berg daadwerkelijk te kunnen bouwen.

De berg is een idee van freelance journalist Thijs Zonneveld en moet dienen als groene energievoorziening.  

Reageer op dit artikel