nieuws

Winnaars ARC12 bekend

Architectuur

Op 22 november maakten we in Rotterdam de winnaars bekend van de ARC12 Awards, een initiatief van de redactie van de Architect. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur en Architectuur. Daarnaast is een Oeuvreprijs uitgereikt aan Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van ARCAM. Met de prijzen wil de redactie jonge en gerenommeerde ontwerpers een podium bieden om zich op te profileren.

Winnaars ARC12 bekend

De winnaars zijn:

– ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
– ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
– ARC12 Interieur: PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk (Utrecht)
– ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble (Berkel-Enschot)
– ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos van ARCAM

 ARC12 Stoelontwerp

Winnaar ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette. Foto inzet: Get in the Picture, Hans de Vries

ARC12 Stoelontwerp

Volgens de jury, bestaande uit Ineke Hans, Jan Brouwer, Tiddo de Ruiter en Sander Woertman (secretaris, de Architect) had één stoel de beste kaarten: “De Brett Baguette van Michael Schoner scoort functioneel op alle vlakken goed. Hij is lichtgewicht, stapelbaar, stevig en eenvoudig te maken, nog afgezien van het feit dat de vorm aansprekend is. De stoel kan zo in productie worden genomen en heeft zelfs de potentie een klassieker te worden.”

ARC12 Design
Michael Schoner wint de ARC12 Designprijs met de Z-Step. Foto inzet: Get in the Picture, Hans de Vries

ARC12 Design

Michael Schoner viel opnieuw in de prijzen in de categorie ARC12 Design. De juryleden Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en Harm Tilman (secretaris, hoofdredacteur de Architect) zijn onder de indruk van de manier waarop een schijnbaar willekeurig element zoveel toepassingsmogelijkheden kan krijgen. “De Z-Step is in te zetten als expositiemeubel voor winkels, galeries en kantoren. Het is een sculptuur, die tegelijkertijd honderd procent dienstbaar en experimenteel is.”

ARC12 Interieur
Winnaar van de ARC12 Interieurprijs is PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht. Fotograaf Jeroen Mush. Foto inzet: Get in the Picture, Hans de Vries

ARC12 Interieur

In deze categorie koos de jury unaniem voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht, een ontwerp van PUUR interieurarchitecten. “De grote rol die ambacht speelt in dit ontwerp kan Nederlandse architecten inspireren. In dit project is genuanceerd en subtiel met de geschiedenis omgegaan en de hedendaagse vertaling is aantrekkelijk en functioneel. Het project schenkt een bestaand gebouw een tweede leven en laat het opnieuw een rol spelen in de stad.” In de jury van de ARC12 Interieur hebben zitting: Jeanne Dekkers, Frans de la Haye, Daniela Schelle, Martin van den Berg en Marit Overbeek (secretaris, de Architect).

ARC12 Architectuur
Équipe voor Architectuur en Urbanisme wint de ARC12 Architectuurprijs met Proyecto Roble in Berkel-Enschot. Fotograaf René de Wit. Foto inzet: Get in the Picture, Hans de Vries

ARC12 Architectuur

Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme wint de ARC12 Architectuurprijs. “Dit zeer doordachte en in zorgvuldige samenwerking met alle partijen uitgewerkte kantoorgebouw in Berkel-Enschot is een bron van innovatieve oplossingen”, vindt de jury. Zij is onder de indruk van het feit dat deze oplossingen met veel aandacht zijn geïntegreerd in een coherent gebouw met een aangename belevingskwaliteit. “Het project is daarmee een compleet, goed uitgewerkt project dat wordt gekenmerkt door tal van innovaties, zowel in het proces al op het praktisch niveau van materialen, concepten en technieken.” De jury van ARC12 Architectuur bestaat uit: Bart Mispelblom Beyer (TANGRAM architectuur en stedelijk landschap), Alijd van Doorn (Van Doorn. management for architecture), Francesco Messori (D/Dock), Peter Erdtsieck (moBius consult) en Maartje Henket (secretaris, de Architect).

Kloos Maarten Kloos wint de ARC12 Oeuvre Award. Fotograaf Roelina Holtrop

ARC12 Oeuvre

De Oeuvreprijs wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Voor deze eerste editie is Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van het ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar.

Op donderdagavond 22 november vond de prijsuitreiking plaats van de ARC12 Awards in de Cruise Terminal in Rotterdam. Vijf prijzen, vijf winnaars. In de middag was er ARC12 Talks; diverse topsprekers en een pecha kucha door alle genomineerden.
Bekijk het fotoverslag
gemaakt door Hans de Vries, Get in the picture.

 

 Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel