nieuws

Koningin Beatrix opent Rijksmuseum

Architectuur

Koningin Beatrix opent zaterdag 13 april het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend. Het museum werd 9 jaar lang verbouwd, gerenoveerd en gerestaureerd naar een ontwerp van Cruz y Ortiz Arquitectos.

Koningin Beatrix opent Rijksmuseum

 

 

Oorspronkelijke stijlelementen in het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers zijn in ere hersteld. De bouwwerkzaamheden zijn afgelopen zomer afgerond. Museummedewerkers zijn nog maanden bezig met de inrichting van de 80 zalen, die ruimte bieden aan 8000 kunstwerken die het verhaal vertellen van 800 jaar Nederlandse cultuur, van de middeleeuwen tot nu.

De collectie krijgt een nieuwe opstelling. Alleen de Nachtwacht van Rembrandt keert terug op zijn oorspronkelijke plaats. Die was tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel. Daar ontvangt het Rijks ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.

Het museum zal voorafgaande aan de officiële opening 2 weken de deuren sluiten om de topstukken uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen. Het museum hoopt na de heropening 2 miljoen bezoekers per jaar te trekken en zal 365 dagen per jaar open zijn.

Reageer op dit artikel