nieuws

Houtarchitectuurprijs naar NIOO-KNAW (Claus en Kaan)

Architectuur

De Houtarchitectuurprijs is dit jaar gewonnen door het ecologisch instituut NIOO-KNAW in Wageningen dat is ontworpen door Claus en Kaan. De jury noemt het ontwerp een nieuw pronkstuk in de Dutch Design-traditie waarbij hout zich manifesteert in uitzonderlijke, hoogstaande architectuur.

Houtarchitectuurprijs naar NIOO-KNAW (Claus en Kaan)

 

 

Juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl: “Het ontwerp van NIOO KNAW in Wageningen is het voorbeeld van de zoektocht naar een optimum tussen energie- en materiaalgebruik enerzijds en constructieve en functionele eisen anderzijds. Hout is in dit ontwerp de vereenzelviging van de duurzaamheid die dit gebouw in al zijn elementen ademt, zonder ook maar enige concessie te doen aan de esthetische kwaliteit.”

Oeuvreprijs Hans Ruijssenaars

Voor het eerst werd er dit jaar ook een Oeuvreprijs toegekend. Hans Ruijssenaars mocht deze in ontvangst nemen gezien zijn decennialange bijdrage aan de waardering van hout als volwaardig bouwmateriaal. Zijn zoektocht naar de veelzijdigheid en toepassingsmogelijkheden van hout in de gebouwde omgeving heeft prachtige resultaten als uitkomst. Spraakmakend zijn de Stadserf te Schiedam en de faculteit Rechten van de universiteit in Leiden.

Rechtenbibliotheek, Leiden

Schoorl: “Was het in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog ‘not done’ om hout te gebruiken, Ruijssenaars bewees keer op keer het tegendeel met zijn subtiele, maar prominente houtgebruik op die plaatsen waar de eigenschappen van hout de zeggingskracht van zijn ontwerpen versterkte.”

Tweede prijs voor Kaap Skil

Foto: Christian Richters

De tweede prijs werd uitgereikt aan Mecanoo architecten voor Kaap Skil, museum van jutters en zeelui in Oudeschild (Texel). “Pure poëzie in hout; een architectonisch icoon”, aldus Schoorl.

Derde prijs: Boekenberg

 

MVRDV won de derde prijs met de Bibliotheek Boekenberg in Spijkenisse. Ook voor dit ontwerp mooie woorden van de juryvoorzitter: “Voorbeeldig houtgebruik, durf en pure Hollandse tegendraadsheid die navolging behoeft!”

  Reageren? mail de Redactie Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel