nieuws

Haags Cultuurpaleis definitief

Architectuur

Den Haag krijgt zijn cultuurpaleis. Gisteravond stemde de gemeenteraad met 25 stemmen voor en 19 tegen in met het plan om in het centrum van de stad een nieuw dans- en muziekcentrum te bouwen. Daarin gaan het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater optreden. Ook is er plaats voor het Koninklijk Conservatorium. Het gebouw aan het Spuiplein – het Spuiforum- moet in 2018 af zijn.

Haags Cultuurpaleis definitief

 

De bouw van het ontwerp van Neutelings Riedijk is omstreden omdat veel Hagenaars de kosten van ruim 180 miljoen euro te hoog vinden. Ook de gemeenteraad was verdeeld. Daarom werd er hoofdelijk gestemd. Een aantal PvdA-raadsleden zag het niet zo zitten met de bouwplannen. Op één raadslid na- Gerard Verspuij- stemden alle PvdA’ ers voor. Hun stem was doorslaggevend.

Den Haag vond al in 2009 dat er op het Spui een nieuw muziekcentrum moest verrijzen. Dit cultuurpaleis vervangt de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Het conservatorium huist nu in een gebouw bij de Utrechtsebaan.

Het prestigieuze project verrijkt de skyline van Den Haag, stelt de gemeente. Grote bedrijven in de hofstad hebben zich achter het cultuurcentrum geschaard en zeggen dat het Den Haag als culturele stad definitief op de kaart zet. In 2018 zou de bouw gereed moeten zijn. In dat jaar hoopt Den Haag de culturele hoofdstad van Europa te zijn.

 

Reacties

Den Haag, met name Centraal station en Spui omgeving zien er niet uit. Nu dit weer, het blijft de ‘peuterspeeltuin’ van gemeente en aangetrokken architecten. Lijkt wel een puistenstad hoorde ik eens een Groningse bezoeker, en zo is het. Er is geen enkele afstemming te zien met landschap en bestaande cq prachtige oorspronkelijke bouw. Bovendien past het nu niet in deze tijd van grote bezuinigingen. Een slimme (goede en niet al teveel kostende) renovatie zou wellicht kunnen. Cultuurbegroting is gekort maar daar komt het geld niet vandaan, stelt de gemeente; waar dan wel vandaan? In elk geval niet in de geest van de (cultuur)bezuiniging dus. Voldoende draagvlak van de bewoners is er evenmin.
Al met al een trieste zaak die goedgekeurd is.
Groet,
l.grassi

 

 

Reageer op dit artikel