nieuws

Getuigenverhoor in fraudeaffaire PWS

Architectuur

De Haagse oud-wethouder Gerard van Otterloo moet als getuige verschijnen in het gerechtelijk vooronderzoek in de omvangrijke fraudezaak bij Patrimoniums Woningstichting (PWS) uit Rotterdam. Dit meldt Cobouw.

Getuigenverhoor in fraudeaffaire PWS

Van Otterloo wordt waarschijnlijk deze week nog gehoord bij de rechter-commissaris. Dat gebeurt in een besloten zitting. Van Otterloo was ten tijde van de fraude, rond de eeuwwisseling, lid van de raad van toezicht van PWS. Van Otterloo wordt aan de tand gevoeld op verzoek van Henk Sligman, de in 2005 ontslagen ex-directeur van PWS. De hamvraag in het verhoor zal zijn of de raad van toezicht aan Sligman en de overige verdachten goedkeuring verleend heeft om bij te verdienen aan omstreden onroerendgoedtransacties.

PWS vermoedt dat de corporatie voor ruim 18 miljoen is benadeeld door Sligman en de oud-voorzitter van de raad van toezicht, Theo B. Zij zouden samen met ex-PWS-werknemer Rob L. en enkele bouwbedrijven en ontwikkelaars hebben gefraudeerd bij de aan- en verkoop van een groot aantal panden. Het Haagse gerechtshof stelde drie jaar geleden vast dat Sligman en B. zich inderdaad hebben verrijkt ten koste van PWS en bepaalde dat het duo in totaal 5,4 miljoen moest terugbetalen.

Justitie onderzoekt nu of er voldoende bewijs voorhanden is om een strafzaak tegen Sligman en de andere verdachten te beginnen. In het vooronderzoek zullen behalve Van Otterloo ook de locogemeentesecretaris van de gemeente Amsterdam, Hugo Fernandes Mendes, en professor Bas Menheere van de TU Delft voor de rechter-commissaris moeten verschijnen. Beiden waren jarenlang toezichthouder bij PWS, zonder ooit in de gaten te hebben gehad dat de woningstichting werd benadeeld.

PWS ging vorig jaar op in woningstichting Havensteder. Havensteder geeft geen commentaar op de voortgang van de verschillende juridische procedures waarmee de corporatie de schade op Sligman en de andere betrokkenen hoopt te kunnen verhalen. Wel werd onlangs bekend dat Havensteder een schikking heeft getroffen met werknemer Rob L. L. zou ruim een half miljoen op tafel hebben gelegd. In ruil daarvoor heeft Havensteder de civiele procedure tegen hem gestaakt.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel