nieuws

Friso Kramer ontvangt Oeuvreprijs

Architectuur

Ontwerper Friso Kramer won de Oeuvreprijs van de Sanoma Woon Awards 2012. Andere prijzen gingen naar Yksi Stichting voor Beste Woonprofessional, naar Lotty Lindeman, in de categorie Jong Designtalent en naar Innofa voor het beste Woonproduct: Stretch Textiles van Renée Merckx en Jos Pelders.

Friso Kramer ontvangt Oeuvreprijs

 

De prijs voor de Beste Woonbeursstand is uitgereikt aan wehkamp.nl met Piet Hein Eek. De Award voor Beste Wooncampagne was voor Fatboy en Flinders.nl mocht zich voor de tweede keer Beste Woonwebshop noemen. Nieuw dit jaar waren de prijzen voor Beste Wooncase en Meest Innovatieve Woonondernemer, die respectievelijk zijn gewonnen door CanDo en door Loes de Wit van Het Kabinet en Guy&Lindy Sarlemijn van Design Label.

Bijzondere bijdragen

De Woon Awards zijn jaarlijkse prijzen van consumententijdschriftenuitgeverij Sanoma Media voor mensen en merken die een bijzondere bijdrage leverden aan de woonbranche. Ze worden alle toegekend door vakjury’s, professionals op het gebied van wonen, media en marketing. Hieronder volgen wat quotes uit de juryrapporten:

Oeuvreprijs: Friso Kramer

“Zonder het te weten is vrijwel iedere Nederlander opgegroeid met de ontwerpen van Friso Kramer. De in 1922 geboren industrieel ontwerper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dutch Design. Een sterk voorbeeld van zijn werk is de kegelvormige straatlantaarn die Kramer in 1960 ontwierp voor de gemeente Den Haag. Het armatuur was dermate populair dat er meer dan een miljoen in Nederland zijn geplaatst. En meer van Kramers ontwerpen zijn bijna ongemerkt deel gaan uitmaken van onze leefwereld. Kramer was ook een van de spilfiguren van Goed Wonen, een beweging die in de jaren vijftig protesteerde tegen het gebrek aan stijl in het interieur. Van 1963 tot 1967 was hij betrokken bij de Total Design Groep, een groep ontwerpers die een impuls heeft gegeven aan het Nederlandse design.”

Beste Woonprofessional: Yksi

“Een opvallende speler in de Nederlandse designwereld. Al sinds 1991 een platform voor nieuwe generaties ontwerpers. Yksi Winkel is één van de leukste ontwerpwinkels van Nederland. En aan de basis van Yksi liggen de exposities die onder de naam Yksi Expo georganiseerd worden.”

Beste Woonproduct: Stretch Textiles van Innofa

“De collectie driedimensionale breisels Stretch Textiles van Innofa is oer-Nederlands. De breisels worden niet alleen in Nederland ontworpen, maar ook geproduceerd. Het bijzondere karakter van de stoffen valt in de smaak. Toonaangevende designers hebben de Stretch Textiles omarmd.”

Jong Designtalent: Lotty Lindeman

“Hoe kan het anders? Dat is de vraag die Lotty Lindeman zichzelf voortdurend lijkt te stellen. Alsof ze bekende vormen en technieken voortdurend ter discussie wil stellen. Uit deze onderzoeksdrang spreekt niet alleen een grote liefde voor het vak, maar ook voor de materialen.”

 

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel