nieuws

Zes consortia voor vernieuwing voormalig VROM

Architectuur

Er hebben zich zes consortia gemeld voor deelname aan de selectie voor de vernieuwing van het voormalige VROM-gebouw, indertijd ontworpen door Jan Hoogstad. Naar verwachting zal de opdracht worden aanbesteed als PPS. Het gebouw geldt als een vroeg voorbeeld van duurzame architectuur, maar voldoet volgens de Rijksgebouwendienst niet meer aan de huidige eisen met betrekking tot duurzaamheid en gebruik.

Zes consortia voor vernieuwing voormalig VROM

 

 

Naast het vervangen van de installaties en voorzieningen zal het gebouw dus ook functioneel moeten worden herontwikkeld. Onder andere OMA en Claus en Kaan Architecten maken deel uit van de consortia die zich over deze taak durven te gaan buigen.

De namen van de zes consortia en de betrokken architectenbureaus zijn:
– iON (in Opus Novum): Claus en Kaan Architecten
– HeymansLaing: Meyer en van Schooten Architecten
– Poortcentraal: OMA
– RENOVIGO SPC: Grosfeld van der Velde architecten en Diederendirrix
– TeamVR8 SPV: Benthem Crouwel en Studio Groen + Schild
– Hollendacht: Cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Rijnboutt

Van de zes ingeschrevenen zullen er na een nadere selectie op 30 oktober drie overblijven. Deze drie zullen in dialoog met de opdrachtgever een voorstel uitwerken, waarna in begin 2014 de definitieve gunning zal plaatsvinden.

De TU van Eindhoven verrichte in 2011 een Bouwhistorische waardestelling van het gebouw van Jan Hoogstad onder leiding van Bernard Colenbrander. Daarin wordt gesteld dat het gebouw “twee decennia na zijn oplevering nog altijd een comfortabele, efficiënte kantooromgeving” is. “Sommige kwaliteiten van het VROM-gebouw zijn in betrekkelijk korte tijd in de vergetelheid geraakt en genieten onvoldoende onderhoud.” De RGD benadrukt dat het consortium dat in 2014 aan de slag gaat, het gebouw en haar ontwerpprincipes moet respecteren: “de architectuur van Hoogstad mag op onderdelen veranderd of verbeterd worden, mits architectonisch onderbouwd en mits het basisidee van het complex behouden blijft.”

Reageer op dit artikel