nieuws

Winnaars Dutch Design Awards 2012

Architectuur

Voor het interieur van het nieuwe Drents Museum ontving Erick van Egeraat een Dutch Design Award. Marlies Rohmer won in de categorie Exterieur met de Waterwoningen bij IJburg. Ook de opdrachtgevers van Hotel The Exchange werden bekroond en The Golden Eye voor beste vormgeving ging naar de animatie ‘Louis Vuitton I’ door Part of a Bigger Plan en Christian Borstlap. I

In totaal zijn dit weekend twaalf Dutch Design Awards (DDA) uitgereikt in de hoofdcategorieën Product, Communicatie, Ruimtelijk en Vrije Vormgeving. Ook waren er speciale prijzen, waaronder de MINI Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent) voor Borre Akkersdijk, en de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award, die dit jaar ging naar Gerard Unger.

 
De animatie Louis Vuitton I won The Golden Eye. 

Beste vormgeving

The Golden Eye, de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving, is door de internationale jury toegekend aan de animatie ‘Louis Vuitton I’ door Part of a Bigger Plan en Christian Borstlap. Uit een veld van meer dan 650 deelnemers vond de jury dit werk ‘the best of the best’. Het juryrapport prijst “de veelgelaagdheid: de boodschap, de executie, de historische waarde, het verhaal en zelfs een lichte zelfspot zijn allen aanwezig en in evenwicht. Analoog vakmanschap en digitale meesterschap gaan hand in hand.”

Beste opdrachtgever

 Suzanne Oxenaar en Otto Nan, eigenaren van onder meer het Lloyd Hotel en Hotel The Exchange, zijn uitgeroepen tot de Beste Opdrachtgevers. De vakjury bestempelde het duo als opdrachtgever van de toekomst, onder meer vanwege de nieuwsgierigheid en het goed aanvoelen van zowel spanning als ruimte tussen opdrachtgever en –nemer.


The Button Room in Hotel The Exchange. Fotograaf Mirjam Bleeker.

Productontwerp

Aleksandra Gaca ontving de DDA voor het Beste Professioneel Product met Casalis Architextiles. De prijs voor het Beste Consumentenproduct is Colour Porcelain van Scholten Baijings. Studio Bertjan Pot werd bekroond in de categorie Beste vrije vormgeving voor Masks.

Media

De DDA voor het Beste Grafisch Ontwerp is voor de visuele identiteit van het Centraal Museum in Utrecht van Lesley Moore. Joost van Dongen wint in de categorie Beste Digitale Media met de game Proun.

De nieuwe categorie Future concepts beloont doorbraakoplossingen met een focus op de gebieden health, mobiliteit, veiligheid en energie. Winnaars zijn Koert van Mensvoort met Next nature, Studio Roosegaarde met Intimacy and Smart Highway, Raymond Ong met Rayfish, Irene Fortuyn met Gebakkenland, Gertjan Meeuws met Plantlab, Tom Bosschaert, Except met Polydome, Liesbeth van der Pol, Dok Architecten met de Kikker.   

Plantlab van Gertjan Meeuws wint in de categorie Future Concepts.

 

Reageer op dit artikel