nieuws

Toren Overhoeks wordt partytoren

Architectuur

De voormalige Shell-toren langs het IJ in Amsterdam wordt omgebouwd tot een mix van hotel, kantoor en uitgaanscentrum. Het plan van Twenty4Amsterdam, een samenwerkingsverband van evenementenorganisator ID&T, Club Air en ontwikkelaar Lingotto, is uitgeroepen tot de winnaar van de door de gemeente uitgeschreven tender. Claus en Kaan Architecten trad op als adviseur. Het architectenbureau wilde niet ingaan op vragen omtrent de betrokkenheid bij de tender-procedure.

Toren Overhoeks wordt partytoren

Vanaf medio 2015 gaat het voormalige Groot Laboratorium van Shell dienst doen als uitgaansgelegenheid met twee clubs, een panoramabar met een dansvloer, een 70 meter hoog sky deck, geluidsstudio’s en een hotel. Ook de hoofdkantoren van ID&T, Q-dance en Massive Music worden er gevestigd.

Publieke toegankelijkheid

In het plan van Twenty4 Amsterdam ligt de nadruk op publieke toegankelijkheid, duurzaamheid en creativiteit. Op drie etages komt Stichting Nachtlab. De kelder wordt getransformeerd tot Bunkerclub. Deze club wordt volgens de winnaars “kleinschalig en intiem met een rauwe uitstraling door de betonsconstructie en overblijfselen van de voormalige stoominstallatie van Shell.”

Op de zeventiende en achttiende etage moet een panoramabar met een kleine dansvloer komen. Daarnaast is het de bedoeling dat de toren Sky Offices voor zelfstandige creatieven gaat huisvesten. 

Plannen en juryoordeel

Voor de toren werden ruim dertig plannen ingediend. Vijf daarvan werden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Het initiatief van Twenty4Amsterdam won het van plannen van The Student Hotel, OVG en van de combinatie vastgoedontwikkelaar Aedes/Marcel Wanders.

“De jury onder voorzitterschap van prof.ir. Karin Laglas is van mening dat met dit plan Amsterdam Noord een bijzonder gebouw behoudt met een nieuwe en frisse uitstraling. Met een grote diversiteit aan programma en een eigentijds en sprekend thema dat naadloos past in de onstuimige ontwikkeling van Noord.”

 

Reageer op dit artikel