nieuws

Plannen Museum Mondriaan

Architectuur

In Winterswijk, in het huis waar Piet Mondriaan opgroeide, moet een een Mondriaanmuseum komen. Tenminste als het aan de oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, Wim van Krimpen, ligt. Hij presenteerde gisteravond zijn plannen voor het museum met werk van de vermaarde schilder uit zijn jeugdjaren.

Plannen Museum Mondriaan

 

Van Krimpen is adviseur van de stichting waarin het woonhuis en twee naastliggende panden zijn ondergebracht. Het vroegere woonhuis van Mondriaan wordt gerestaureerd en teruggebracht in de stijl van rond 1900. De kamers krijgen de diverse levensfases van Mondriaan als thema.

Door samenwerking met het Gemeentemuseum dat een grote collectie Mondriaans in depot heeft, kan jaarlijks een aantal werken van Mondriaan in Winterswijk worden getoond. De vroege werken van Mondriaan die in het Winterswijkse museum Freriks hingen, komen in bruikleen bij het Mondriaanmuseum.

De kosten voor het museum zijn geraamd op 2,5 miljoen. Dat kan volgens de gemeente worden gedekt uit subsidie van de provincie en uit bijdragen van sponsoren. Wel moet de gemeenteraad nog instemmen met een jaarlijkse subsidie van 65.000 euro en zorgen dat de benodigde vergunningen bijtijds worden geregeld. Dan kan het museum volgens plan rond Pinksteren volgend jaar opengaan.

Daarmee krijgt de Achterhoek er weer een opvallend museum bij. Eerder dit jaar maakte zakenman Hans Melchers bekend dat hij de circa 1000 kunstwerken uit de Scheringa-collectie in twee nieuwe musea in de Achterhoek onderbrengt. Hij heeft daarvoor het voormalig gemeentehuis van Gorssel en kasteel Huize Ruurlo in Ruurlo gekocht.

Reageer op dit artikel