nieuws

Nominaties ARC12 Architectuur bekend

Architectuur

De nominaties voor de ARC12 Architectuur zijn bekend. De jury heeft gekozen voor (in alfabetische volgorde) CAH in Dronten, de Noorderparkbar (Amsterdam) en Proyecto Roble (Berkel-Enschot).

Nominaties ARC12 Architectuur bekend

 

ARC12 Architectuur is een prijs voor die projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd. Doel is het versterken van de rol van duurzame architectuur in de totstandkoming van de gebouwde omgeving.

CAH Dronten

Het ontwerp voor de nieuw te bouwen agrarische hogeschool te Dronten is gebaseerd op een bijzonder energetisch en architectonisch concept. Door het feitelijke schoolgebouw onder een glazen stolp te plaatsen, heeft BDG Architecten Ingenieurs een grote extra ruimte gecreëerd, die bovendien een tussenklimaat heeft. Het is een erg humaan gebouw, dat bovendien slim gebruik maakt van een ‘of-the-shelf’ systeem, namelijk de standaard tuinbouwkas. De buitenhuid is flexibel en uitbreidbaar en zorgt dat de binnenhuid aan lagere eisen hoeft te voldoen. Zo kennen de binnenvolumes geen kozijnen en een mooie, onafgewerkte houten gevelbekleding.

Noorderparkbar

De Noorderparkbar is het eerste 100% marktplaats-gebouw van Nederland. Overtreders W en bureau SLA realiseerden het project in acht maanden tijd, samen met bouwkundig kunstenaar Jorrit Vijn. De Noorderparkbar is niet alleen duurzaam in materiaaltechnisch opzicht, maar ook vanuit een sociaal oogpunt. Architect Peter van Assche begon vooral aan het project omdat hij zelf graag een gezellige coffeebar in zijn straat wilde. Vervolgens betrok hij de hele buurt erbij – tot aan de plaatselijke alcoholisten die de bouwplaats ’s nachts bewaakten. Het resultaat is niet rommelig of gezocht, maar prachtig helder en uitgebalanceerd.

Proyecto Roble

Proyecto Roble (Équipe voor Architectuur en Urbanisme) is en project waarbij ‘bewust bouwen’ in alle facetten en op alle schaalniveaus hoog in het vaandel heeft gestaan. Vanaf het begin is het proces gericht geweest op Feel Good en Samen-werken. Het resultaat is een gebouw met allerlei innovatieve vondsten, zoals een groendak dat is ingericht als helofytenfilter, klimmers als zonwering, een vijver voor daglichtreflectie. Het maatwerk-interieur is volgens dezelfde strenge normen ontworpen.

Reageer op dit artikel