nieuws

Monolithische woning in Losser opgeleverd

Architectuur

In Losser is door Van der Jeugd Architecten een monolithische woning opgeleverd die zich onderscheidt van zijn omgeving. Het huis, bestaande uit een zwart hoofdvolume waarin witte volumes zijn ingeschoven, staat op een smal, taps toelopend kavel van 940 m2.

Monolithische woning in Losser opgeleverd

 

 

De beschikbare ruimte van de taps toelopende kavel komt terug in het hoofdvolume. Ruimte is gecreëerd door het secundaire programma (garderobe toilet, wasruimte, trapopgang, bijkeuken en keukenblok) in een serviceblok op de begane grond onder te brengen. Daarnaast is een doorkijk houthaard geplaatst om de woonkeuken van de woonkamer af te scheiden.

Op de verdieping heeft Van der Jeugd Architecten, ondanks de 30 graden kap die op 3 meter boven peil aanvangt, 5 slaapkamers en 2 badkamers ondergebracht. Om meer volume en hoogte te krijgen in de kap zijn 2 grote dakkapellen geplaatst. Hierdoor ontstond ruimte voor een chill-ruimte, aangrenzend aan de trapopgang. Deze ruimte heeft geen plafond waardoor de kap zichtbaar blijft.

 Losser 

Om de tegenstelling tussen hoofdvolume en dakkapellen te vergroten is het hoofdvolume donker gehouden en zijn de dakkapellen vorm gegeven als witte ‘ingeschoven’ volumes. Dit is versterkt door ook op de begane grond, aan de voorkant en aan de achterkant, eveneens witte delen te plaatsen.

De woning is voorzien van een warmtepomp en heeft een hoge schilisolatie. De warmtepomp die in de zomer de woning koelt, is gecombineerd met lage temperatuurverwarming op de begane grond en wandconvectoren op de verdieping.Het ventilatiesysteem is voorzien van warmteterugwinning.

 

Reageer op dit artikel