nieuws

Mecanoo ontwerpt Huis voor Cultuur & Educatie in Noorwegen

Architectuur

Mecanoo, Code Arkitekter uit Oslo en Buro Happold zijn de winnaars van een internationale competitie voor het ontwerp van een nieuw Huis voor Cultuur & Educatie in Kongsberg.

Mecanoo ontwerpt Huis voor Cultuur & Educatie in Noorwegen

 

Het project in deze voormalige zilvermijnstad, 75 kilometer ten zuidwesten van Oslo, omvat een cultureel en onderwijsprogramma van in totaal 24.000 m² met twee theaterzalen, een filmhuis en een bibliotheek. Ook komt in het gebouw ruimte voor toekomstige uitbreidingen als studentenwoningen, sportfaciliteiten en retail.

Mecanoo Oslo 

De komst van het Huis voor Cultuur Educatie is een belangrijke stap om het historische, westelijke deel van Kongsberg nieuw leven in te blazen. Met levendige publieke ruimten en openbare voorzieningen brengt het nieuwe gebouw ordening en samenhang aan in het huidige, versnipperde stadscentrum. Mecanoo’s ‘Silver Factory’ concept staat voor een moderne ‘werkplaats van cultuur, kennis en openbaar leven’, die een nieuw hart voor de stad zal creëren.

De donkere, ruige uitstraling van de buitenkant van het gebouw verandert binnen in een oase van warmte en licht. De verschillende culturele en educatieve functies komen samen in een indrukwekkende ‘studiearena’, met grote ramen rondom die als schilderijen prachtige zicht bieden op de stad en de omgeving. 

Bron: Mecanoo 

  

Reageer op dit artikel