nieuws

Lidewij Edelkoort krijgt oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds

Architectuur

Op maandag 26 november ontvangt Lidewij Edelkoort de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds 2012. Volgens het fonds is zij als trendforecaster toonbepalend voor de wereld van design en mode.

Lidewij Edelkoort krijgt oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds

“Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen.”

Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort (Wageningen, 1950) begon haar carrière, na een studie mode-ontwerpen aan de kunstacademie in Arnhem, als modecoördinator en stylist bij de Bijenkorf. In 1975 vertrok Edelkoort naar Parijs om aan de slag te gaan als trendconsultant. Later richtte zij daar Trend Union op, een internationaal forecasting- en adviesbureau over kleuren en lifestyle thema’s.

Design Academy

Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven. In deze tijd ontwikkelde zij zich tot design expert en was ze curator, met diverse internationale exposities op haar naam. Tegenwoordig werkt zij onder andere vanuit haar eigen denktank Studio Edelkoort. Zij geeft wereldwijd lezingen en heeft diverse trendboeken over vormgeving en design uitgegeven.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op een of meerdere werkterreinen van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds reikt deze oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

 

Reageer op dit artikel