nieuws

Genomineerden ARC12 Interieurprijs bekend

Architectuur

De jury van de ARC12 Interieurprijs stelde gisteravond drie nominaties vast. Dat zijn WORM, het instituut voor avantgardistische recreatie door 2012Architecten, het nieuwe hoofdkantoor van Eneco door Hofman Dujardin Architecten en Fokkema&Partners en Restaurant Lodewijk door PUUR interieurarchitecten.

Genomineerden ARC12 Interieurprijs bekend

De jury, bestaande uit voorzitter Jeanne Dekkers, Daniela Schelle van Kraaijvanger, ontwerper Frans de la Haye en opdrachtgever Martin van den Berg, beoordeelden de ontwerpen op duurzaamheid. Niet alleen op technisch gebied, maar ook op beeld: doorstaat het ontwerp de tand des tijds. Functioneert het ontwerp over 15 jaar nog steeds en is het visueel even sterk?

Charmante filosofie in WORM

Van de filosofie achter het interieurontwerp voor WORM was de jury bijzonder gecharmeerd. Het Rotterdamse architectenbureau 2012Architecten ziet een ontwerp niet als het begin van een bouwproces, maar als onderdeel van de oneindige keten van gebruik en hergebruik. Het ontwerp is daarom gebaseerd op een inventarisatie van beschikbare bouwmaterialen en producten in de omgeving. Deze aanpak, waarin weinig van tevoren vaststaat, past WORM. Dit Rotterdamse ‘instituut voor avantgardistische recreatie’, bestaat uit een kunstenaarscollectief, beschikt over een podium en winkel en biedt werkplaatsen aan film-, muziek- en mediamakers.

WORM
WORM, het instituut voor avantgardistische recreatie in Rotterdam, door 2012Architecten

Licht, lucht en ruimte in Eneco

De zorg voor de medewerkers die uit het interieur van het nieuwe hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam Alexander spreekt, sprak de jury aan. In de nieuwbouw van Dam Partners deden Hofman Dujardin en FokkemaPartners ingrepen die de interactie verhogen en de medewerkers laat baden in een zee van licht, lucht en ruimte. Hart van het gebouw is het centrale atrium met espressobar, met daar omheen het ontmoetingscentrum met receptie, vergadercentrum, werk- en overlegplekken, restaurant en servicebalie.

 EnecoAtrium in het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam, door Hofman Dujardin Architecten en FokkemaPartners

Modern ambacht in Lodewijk

PUUR interieurarchitecten uit Antwerpen maakte voor de Universiteits Bibliotheek Binnenstad in Utrecht een restaurant dat zich als ontmoetingsplek kan meten met concurrenten in de binnenstad. Het ontwerp brengt kenmerken uit de geschiedenis van het monumentale gebouwcomplex op een eigentijdse wijze terug. De speciaal door PUUR ontworpen aankleding versterkt de identiteit van de plek. Om het universiteitsrestaurant te presenteren naar de straat, is de Salon voorzien van een meer uitgesproken materialisering, die van buitenaf goed zichtbaar is.
PUUR De Voorkamer van universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht door PUUR interieurarchitecten

De bekendmaking van de winnaar van de ARC12 Interieurprijs zal plaatsvinden op 22 november in Rotterdam. De uitreiking bijwonen? Dan kan. Ga naar www.ARC12.nl voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over de genomineerde projecten is te vinden via onderstaande links: 
WORM door 2012Architecten
kantoor Eneco door Hofman Dujardin Architecten en FokkemaPartners
Lodewijk – Universiteitsrestaurant Drift 27 door PUUR interieurarchitecten

Reageer op dit artikel