nieuws

Datacentrum Benthem Crouwel veilig boven NAP

Architectuur

Het nieuwe datacentrum in het Amsterdamse Sciencepark mocht geen blackbox worden, moest droog blijven bij dijkdoorbraken en moest een LEED certificaat behalen. Architectenbureau Benthem Crouwel tekende een gebouw op poten en met een gevel van aluminium lamellen. Met de overtollige warmte worden om naburige gebouwen verwarmd.

Datacentrum Benthem Crouwel veilig boven NAP

Datacentrum AM3 vormt de jongste toevoeging aan het wereldwijde internetknooppunt waartoe Amsterdam de laatste jaren is uitgegroeid. Achter de dijk maakt het water een sprong van een paar meter. Dat is lastig uit te leggen aan buitenlandse klanten van eigenaar Equinix, zodat het pand op vier meter hoge poten is gezet. De poten gaan schuil achter de gevel van aluminium lamellen. De ruimte op de begane grond die vrijblijft fungeert als laad- en losplaats voor vrachtwagens.

 

Welstand stelde hoge eisen aan de vormgeving en inpassing van het gebouw. Zelfs reizigers op de ringweg van Amsterdam mogen niet op een dak kijken vol koeltorens en andere installaties. Ze zien de gevel met lamellen in verschillende standen en kijken op een grasdak ter grootte van een voetbalveld. Dat laatste is een van de maatregelen die Benthem Crouwel nam om een hoge Leed-score in de wacht te slepen.

Stroomtoevoer

Ononderbroken stroomtoevoer is een belangrijke vereiste voor datacentra. De systemen zijn daarom aangesloten op twee stroomnetten en in één van de koppen van het gebouw staan dieselgeneratoren waarmee Equinix 36 uur lang haar eigen stroom kan opwekken. De andere kop is gereserveerd voor hybride koelinstallaties. Die verdampen veel minder water dan traditionele installaties. Ook de koude-opslag in de bodem draagt bij aan de duurzaamheid. Brandveiligheid wordt verzorgd door een watermistsysteem, dat minder waterschade veroorzaakt dan een sprinkler.

AM3 is op de groei gebouwd. Binnen is nog een zee aan ruimte en ook de kavel biedt nog plaats – binnen de hekken en de speciaal gegraven slotgracht die de veiligheid garanderen zonder dat het de sfeer oproept van een onneembaar bastion.

Reageer op dit artikel