nieuws

Agendatip – Lelé, architect van geluk en gezondheid

Architectuur

In het NAi is vanaf 26 oktober 2012 een overzichtstentoonstelling te zien van de Braziliaanse architect João Filgueiras Lima – beter bekend als Lelé. Curatoren Max Risselada (TU/D), Giancarlo Latorraca (Museu da Casa Brasileira in São Paulo) en Jorn Konijn (NAi) stelden de tentoonstelling samen.

Agendatip – Lelé, architect van geluk en gezondheid

 

 

 

De tentoonstelling richt zich op de ziekenhuizen die Lelé bouwde en de bruggen en trappen waarmee hij de toegang tot favela’s verbeterde. De tentoonstelling eindigt met een chronologisch overzicht van Lelés werk, waarin het creëren van geluk en gezondheid centraal staat.

Lelés carrière begon eind jaren ’50 bij leermeesters Oscar Niemeyer en Lucio Costa met het ontwerpen van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasília. De architecten moesten in korte tijd en met schaarse middelen een miljoenenstad bouwen. Lelé ontwierp fabrieken die de gebouwen grotendeels prefabriceerden, waardoor kon worden voldaan aan de enorme vraag naar kwalitatief goede gebouwen in het snelgroeiende Brazilië.

Lelés experimenteerde met constructies en wist met slim ontwerp de energiebehoefte van zijn gebouwen tot een minimum te beperken. De architect realiseerde gebouwen in tal van Braziliaanse steden. De architect heeft met zijn werk de kiem gelegd voor de huidige manier van bouwen in Brazilië en dat maakt hem tot een sleutelfiguur in de ontwikkeling van zijn land.

Lelé – architect van geluk en gezondheid, 26 oktober 2012 tot en met 10 februari 2013, NAi Rotterdam.

  

Reageer op dit artikel