nieuws

Transparante opbouw voor monumentaal pand KABK

Architectuur

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) opende maandag 3 september naast het Academiejaar ook de nieuwe dakopbouw van het monumentale pand aan Prinsessegracht 4. Piet Grouls van architecten van Mourik ontwierp een volledig transparante opbouw bestaande uit staal en glas.

Transparante opbouw voor monumentaal pand KABK

De dakopbouw is in zeven maanden geplaatst. Zij is opgebouwd uit staal en glas, en Grouls heeft haar zo ontworpen dat het in de toekomst ook weer ontmanteld kan worden zonder dat dit het rijksmonument aantast. Dankzij slimme installaties en verplaatsbare wanden is het interieur flexibel te gebruiken, voor bijvoorbeeld onderwijs, exposities, of kantoren. De klimaatinstallatie voorziet tevens de verdieping eronder van luchtkoeling, waardoor een bestaand klimaatprobleem is opgelost.

Verdere plannen

De KABK heeft nog andere vernieuwingsplannen op de agenda staan dit studiejaar. Eind 2012 wordt de renovatie van de historische achtergevel afgerond (Bleijenburg 38). Verder worden het gebouw op Bleijenburg 34-36 (voorheen Carl Denig) en de voormalige discotheek op Bleijenburg 44 verbouwd, zodat de studenten van verschillende masteropleidingen 24 uur per dag zich kunnen ontwikkelen.

Reageer op dit artikel