nieuws

Spirit of Nature Wood Architecture Award voor Bijoy Jain

Architectuur

De Indiase architect Bijoy Jain heeft de Spirit of Nature Wood Architecture Award gewonnen van de Wood in Culture Association. Deze internationale prijs gaat naar een individu of groep die zich heeft onderscheiden op het vlak van de architectuur en daarbij op creatieve en ingenieuze wijze hout heeft toegepast.

Spirit of Nature Wood Architecture Award voor Bijoy Jain

“Wat de kwaliteit betreft, kan Bijoy Jain’s werk met gemak worden vergeleken met de meesterwerken van Frank Lloyd Wright of Alvar Aalto”, zegt architect Samuli Miettinen, voorzitter van de jury. Volgens de jury demonstreert het werk van Bijoy Jain met Studio Mumbai zijn inspanningen om cultuurgebonden waarden en traditionele bouwmethodes te combineren met het hedendaagse leven en de eisen van de architectuur.

Studio Mumbai

Studio Mumbai werd opgericht door Bijoy Jain in 1995 in zijn thuisstad Bombay. Het is een gemeenschap van ambachtslieden, vakbekwame timmerlieden en architecten. Ze ontwerpen, bouwen en onderhouden zelf de gebouwen in interactie met elkaar. Ze hebben een werkmethode ontwikkeld gebaseerd op materiaalonderzoek, patronen en tekeningen die traditioneel vakmanschap combineren met een duurzame architectuur.

Holistisch Kenmerkend voor het werk van Studio Mumbai is volgens de jury de solidariteit met de werkende gemeenschap, het respect voor mensen met verschillende religieuze en culturele achtergronden en de toepassing van een ecologische bouwmethode. De jury heeft lof voor deze geïntegreerde en holistische werkwijze.

Young Spirit of Nature Wood Architecture award

Naast de Spirit of Wood Architecture Award reikt the Wood in Culture Association ook een jongerenprijs uit, de Young Spirit of Nature Wood Architecture Award. Die ging dit jaar naar Tiina Antinoja uit Finland, afgestudeerd aan het Department voor Architectuur van de Universiteit van Oulu in 2011.

Reageer op dit artikel