nieuws

Bouwprofessionals stemmen voor duurzaamheid

Architectuur

Bouwprofessionals willen dat politieke partijen het verduurzamen van de bouw blijven stimuleren. Dat blijkt uit de resultaten van de in augustus gelanceerde stemwijzer voor de bouw, de BouwStemtWijzer. Bouwprofessionals uit de onderwijssector en de zakelijke vastgoedmarkt, verwachten daarbij het meeste heil van de Partij voor de Dieren.

Bouwprofessionals stemmen voor duurzaamheid

Sinds de lancering in augustus is de BouwStemtWijzer ingevuld door ruim 2800 bouwprofessionals uit het zorgveld, de onderwijssector en de zakelijke vastgoedmarkt. De meerderheid van de respondenten komt uit de zakelijke vastgoedmarkt.

Energieneutraal

Ondanks de crisis verwacht de meerderheid van de bouwprofessionals dat de politiek verregaande maatregelen neemt voor het verduurzamen van vastgoed. Bijna de helft (49%) van de professionals is het eens met de stelling dat alle opgeleverde nieuwbouw van kantoren binnen vijf jaar energieneutraal moet zijn.

Duurzaamheidberekening

Bouwprofessionals in het onderwijs (74%) en professionals in de zakelijke vastgoedmarkt (61%) vinden bovendien dat een duurzaamheidberekening verplicht onderdeel moet uitmaken van de bouwvergunning.

Zorg

Ook vindt 62% dat zorginstellingen in de nabije toekomst alleen nieuwbouw mogen plegen als het gebouw bewezen duurzaam wordt. Tweederde (60%) vindt dat nieuwbouw in de zorg niet is toegestaan, zolang de aanwendbaarheid van leegstaande panden niet als alternatief is onderzocht.

Partij voor de Dieren favoriet

Op basis van de partijprogramma’s zijn in de kieswijzer verschillende stellingen geformuleerd, om te bepalen welke partij het best aansluit bij de standpunten van de bouwprofessional. Bij bouwprofessionals in de onderwijssector (28,5%) en zakelijke vastgoedmarkt (27,8%) is de Partij voor de Dieren [https://www.partijvoordedieren.nl/] favoriet. Bouwprofessionals in de zorgsector geven hun voorkeur aan D66 (34%). Uit de stemwijzer blijkt dat het CDA de minste voorkeur geniet onder bouwprofessionals.

Reageer op dit artikel