nieuws

Bornego College klaar voor gebruik

Architectuur

In opdracht van het Bornego College in Heerenveen hebben HVDN/Studioninedots een ontwerp gemaakt voor een duurzaam onderwijsgebouw van 4500m2 met multifunctionele ruimten en een gymzaal. De nieuwbouw ligt naast een bestaand schoolgebouw van het Bornego College en wordt gebruikt om de brugklassen van de school onder te brengen.

Bornego College klaar voor gebruik

Door het schoolgebouw op een terp van 1,5 meter te plaatsen, is de gymzaal half verdiept aangebracht zonder de vloeren van de boven gelegen lokalen te laten verspringen. Het gymlokaal sluit hierdoor direct aan op het naast gelegen sportveld. Daarnaast zorgt de terp voor een krachtig en monumentale uitstraling, ontmoetingsplekken rondom het schoolplein en blijven de fietsen uit het zicht van de begane grond. 

Duurzame en energiezuinige maatregelen

HVDN en Studioninedots hebben voor de duurzaamheid en energiezuinigheid gekozen voor een compact gebouw met een atrium van drie lagen “nuttige vloeroppervlakte en volume, maar verhoudingsgewijs weinig warmteverliesoppervlak door de minimale gevellengte”. Door gebruik te maken van vloerverwarming in combinatie met de natuurlijke trek van het atrium wordt de benodigde verwarmingsenergie voor een groot deel beperkt.

Hergebruikte bakstenen

De gevels zijn bekleed met bakstenen die afkomstig zijn van restpartijen. Ze variëren daarom ook in kleur en vorm. Om tot een samenhangend gevelbeeld te komen zijn ze afgesmeerd met een licht grijze metselspecie en vervolgens “gewassen”. Door de combinatie van hergebruikte bakstenen en goudkleurige kozijnen, ontstaat  een wisselende lichtval op de aluminium kozijnen.

Interieur

De vrije vormen van de zitelementen en de trap stimuleren bewegingen tussen de diverse ontmoetingsplekken. De speciaal gemaakte meubels zorgen voor meerdere indelingsmogelijkheden. Zo kan de kantine eenvoudig worden omgetoverd tot een tentamenzaal. De materialisering zorgt voor een aangenaam binnenklimaat met warme tinten. 

Reageer op dit artikel