nieuws

Agendatip: Stof tot Nadenken

Architectuur

We zien onszelf graag als meester van de materiële wereld, maar zijn we dat ook? Bepaalt de beeldhouwer of het marmer hoe het beeld eruit zal zien? De aard van het materiaal is misschien belangrijker dan we denken. En wat betekent dat voor ontwerpen in de virtuele wereld?

Agendatip: Stof tot Nadenken

Bij virtuele werelden mis je de basale eigenschappen van het materiaal: hoe iets klinkt, voelt en ruikt. Hoe ontwerp je een virtuele wereld die echt lijkt? De 3D-printer print digitaal ontworpen brillen en in de toekomst wellicht zelfs een nieuwe nier of nieuw bot ter plekke voor iemand in Afrika. De zogenaamde material sciences ontwikkelen nieuwe materialen die de interactie met ons aangaan. Materialen die je intelligent of sociaal kunt noemen. Tegelijkertijd zijn grondstoffen schaars en moeten we natuurlijke materialen extra beschermen. Ook dit verandert de verhouding tussen mens en materie.

De aankomende maandagen organiseert Studium Generale lezingen waarin wetenschappers van verschillende disciplines, kunstenaars en activisten ingaan op materiaal als ambachtelijk en technologisch product en als iets dat verre van passief is en ons leven bepaalt. De lezingen zijn vrij toegankelijk en zowel los als in serie te volgen.

Reageer op dit artikel