nieuws

Wiki Loves Monuments

Architectuur

Wikipedianen over de hele wereld organiseren ‘s werelds grootste fotowedstrijd, Wiki Loves monuments 2012. Duizenden deelnemers zullen in de maand september hun foto’s van cultureel erfgoed uploaden en zo honderdduizenden afbeeldingen van monumenten en historische sites voor vrij gebruik beschikbaar stellen in Wikipedia’s database voor foto’s, Wikimedia Commons.

Wiki Loves Monuments

De Wiki Loves monuments App maakt het mogelijk om met een mobiele telefoon foto’s te uploaden.

Prijzen winnen

Alle foto’s die in de maand september via het speciale wedstrijdformulier worden geüpload dingen mee naar prijzen variërend van een android tablet met keyboard en dockingstation (door Louwers Advocaten) of een rondvlucht boven Nederland (door Knoworries), tot een Museumkaart, boeken, tijdschriftabonnementen en entreekaarten voor diverse musea. De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats op 9 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland. In december vindt de prijsuitreiking plaats voor de beste foto’s wereldwijd. De hoofdprijs wereldwijd is een foto-reis naar Hong Kong tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Wikipedianen, Wikimania.

Wiki Loves Monuments loopt van 1 tot en met 30 september. In Gouda en Utrecht organiseert Wikimedia Nederland zogenaamde Wiki Takes waarbij fotografen zich verzamelen en samen in een stad of dorp de nog niet gefotografeerde rijksmonumenten gaan vastleggen. Aankondigingen zijn te vinden op www.wikilovesmonuments.nl.

Nederland

Wikimedia Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer Wiki Loves Monuments. Sinds de eerste editie in 2010 in Nederland van start ging is Wiki Loves Monuments uitgegroeid tot een wereldwijd event. In 2012 doen meer dan 25 landen mee, waaronder de Verenigde Staten en India.

Van de 60.000 Nederlandse rijksmonumenten hebben er nog circa 24.000 geen foto op Wikipedia. Zestig % is al voorzien van een afbeelding die dankzij de vrije licentie door iedereen buiten Wikipedia gebruikt kan worden. In 2010 en 2011 zijn door Wiki Loves Monuments alleen in Nederland 26.000 foto’s aan Wikipedia werden toegevoegd. In heel Europa zijn in 2011 165.000 foto’s geüpload.

Reageer op dit artikel