nieuws

Strandtrappen op Maasvlakte2 opgeleverd

Architectuur

Onder de naam Portscapes 2 verschijnen op de bijna voltooide Tweede Maasvlakte een aantal kunstwerken, waaronder drie strandtrappen van Jan Konings. Auteur Renée Borgonjen bezocht dit stedelijk interieur voor het juli-augustusnummer van de Architect en beschrijft hoe door in schaal te verspringen, verschillend gebruik wordt uitgelokt.

Strandtrappen op Maasvlakte2 opgeleverd

De opdracht van de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte en het Havenbedrijf Rotterdam bestond uit het ontwikkelen van een functioneel kunstwerk dat het publiek uitnodigt tot interactie, de weidsheid van het gebied en de hightech uitstraling van de omgeving versterkt en bovenal een bezoek aan het strand veraangenaamt. Elementen die er voor in aanmerking kwamen waren onder andere de strandopgangen, parkeerplaatsen, zitelementen of een uitkijkpunt.

Verblijfsruimte

Jan Konings ontwierp een strandovergang bestaande uit drie trappen, die leiden naar het recreatiestrand van Maasvlakte 2. Doordat de treden variëren in hoogte fungeert de trap als verblijfsruimte waar strandgasten kunnen picknicken, de schoenen uit kloppen, of gewoon even in de luwte zitten.

  

Reageer op dit artikel