nieuws

Selectie Nos Hospital Nobo Curaçao bekend

Architectuur

Samen met haar lokale partner op Curaçao OeverZaaijerLyongo architecten, EGM architecten uit Dordrecht en Valstar Simonis, is Ballast Nedam geselecteerd voor de bouw van het Nos Hospital Nobo in Curaçao. De opdracht is afkomstig van SONA (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen).

Selectie Nos Hospital Nobo Curaçao bekend

 

Voor het ontwerp van het ziekenhuis met 300 bedden en een omvang van circa 40.000 m2 heeft EGM gekozen voor een dubbele kamstructuur. De centraal gelegen patio is het verbindende element tussen enerzijds de ‘hotfloor’ en de poli’s en anderzijds de verpleegafdelingen en de kantoren. Nos Hospital Nobo is opgezet als een groot dorp rondom een plein – de centrale patio – met daaromheen de verschillende bouwdelen.

De bouwdelen worden verbonden door loopbruggen met een groene uitstraling. Ze zijn onderdeel van de Curaçaose vertaling van het principe ‘healing gardens’ en vormen naast natuurlijke verbindingsroutes ook informele ontmoetingsplekken net zoals de centrale patio. Het ziekenhuis is ontworpen rond deze centrale, beschutte patio. Er is sprake van drie gestapelde stadshuisplattegronden, roterend rond de patio. De wind kan vrij door het gebouw waaien waarmee de warmte verdwijnt. In de patio en op de dakterrassen wordt het landschap naar binnen gehaald, om, zoals in de traditionele patio, het binnen- en buitengevoel met elkaar te verbinden.

 

De ligging van de specifieke ruimtes in het gebouw is gebaseerd op de oriëntatie op de omgeving. De logiesgebouwen bevinden zich aan de noordkant. Vanwege wind en klimaat, maar ook vanwege de oriëntatie op het water, de havengebouwen en de mangrovezone.

De hotfloor is aan de kant gesitueerd met het minst interessante uitzicht. Elk van de drie verschillende bouwdelen, logiesgebouwen, hotfloor en centrale patio, hebben een eigen kenmerkende gevel. Deze zijn gebaseerd op de functie van het gebouw en afgeleid van de Curaçaose cultuur. De functionele indeling is mede bepaald door het klimaat en de orientatie van het gebouw op de zon. 

Reageer op dit artikel