nieuws

Kijktip: Eames-het echtpaar achter de stoel

Architectuur

Architect Charles Eames en kunstenares Ray Kaizer werden verliefd, trouwden en openden midden in de oorlog een kantoor en studio in Californië. Later groeiden zij uit tot de belangrijkste vormgevers van het naoorlogse Amerika. De NTR zendt vanavond de documentaire Eames – Het echtpaar achter de stoel uit op de dag dat beide visionairs stierven.

Kijktip: Eames-het echtpaar achter de stoel

 

In deze documentaire lopen werk en privé van Charles en Ray Eames door elkaar, net als tijdens hun leven. Oud-medewerkers en bekenden vertellen over het koppel en de bijzondere sfeer op de werkvloer van ‘het circus’ waar alles tegelijk gebeurde: ontwerpen, tekenen, houtbewerken, filmen. Het compleet gedocumenteerde archief van de studio brengt de tijd en de sfeer verder tot leven.

Naast het ontwerpen van hun bekende stoelen, legde Eames de basis voor een vorm van visuele communicatie die nieuwe technologie bij gewone mensen vertrouwd moest maken. Het kantoor kreeg daarvoor grote opdrachten van onder andere IBM, Boeing en Polaroid, (zie het beroemde filmpje ‘Powers of ten’). Hoewel alles in teamverband gebeurde, eiste de charismatische Charles alle credits op: met hem werd zaken gedaan en zijn naam kwam op de ontwerpen. Dit gegeven en zijn plezier buiten de deur drukten zwaar op Ray. Maar zelfs na zijn dood bleef zij hem en de schoonheid trouw: ze stierf in 1988 precies tien jaar later, op dezelfde dag in augustus.

Eams – het echtpaar achter de stoel, 21 augustus 2012, 23.00 uur, Nederland 2
Regie: Jason Cohn & Bill Jersey
Producent:  Quest Productions & Bread and Butter Films
Originele title: Eames – The Architect and the Painter

Bron: NTR

Reageer op dit artikel