nieuws

Flexibel, kostenbesparend en energiezuinig schoolgebouw

Architectuur

Hoe bouw je scholen sneller, beter, flexibeler en goedkoper? Amsterdam Oost vroeg de markt om een innovatief voorstel voor het ontwerp, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van een nieuw schoolgebouw op het Zeeburgereiland. Uit de vijf inschrijvingen heeft Stadsdeel Oost voor het plan van Verlaat Uden Bouwsystemen gekozen, met het ontwerp van Studioninedots.

Flexibel, kostenbesparend en energiezuinig schoolgebouw

Binnen een jaar moet er een flexibel, duurzaam en integraal Kindcentrum (IKC) staan, met een sterke identiteit. Het IKC bestaat uit een Montessorischool en kinderopvang in één, voor kinderen van 0-12 jaar en dient als pilotproject: bij succes mag het team van Verlaat Uden rekenen op de opdracht voor de bouw, realisatie en exploitatie van een aantal andere schoolgebouwen in Amsterdam. De bouw van het Kindcentrum gaat in december van start.

Locatie

Het Kindcentrum komt in de RI-O buurt, op Zeeburgereiland. De ontsluiting ligt aan de Faas Wilkesstraat, recht tegenover de karakteristieke silo’s. Doordat het gebouw in de rooilijn van de straat is geplaatst, ligt de hoofdentree haaks aan het schoolplein. Het schoolplein dient als schakel tussen het gebouw en de buurt. In het kindcentrum staat de grote gemeenschappelijke binnenruimte met speelzalen, aula en bibliotheek centraal. Deze is goed te zien vanaf de straat en vormt het sociale hart van het gebouw.

Compact volume

Het basisprincipe van het gebouw is een compact volume, waarbij de stamgroepen rondom aan de gevels liggen. Door een minimale constructie te gebruiken is het mogelijk om tussen de stamgroepen meerdere indelingen te realiseren en combinaties te maken. Hierdoor is het kindcentrum op meerdere manieren te gebruiken en is het ontwerp ontvankelijk voor nieuwe onderwijsvormen.

Innovatieve lichtkokers

Tussen de stamgroepen liggen de centrale, collectieve ontmoetingsruimten. Twee grote lichtkokers brengen natuurlijk licht diep het gebouw in. De vorm van de lichtkokers zorgt voor doorkijken en relaties tussen de verdiepingen.

Reageer op dit artikel