nieuws

Tweede leven voor brugwachtershuisjes

Architectuur

Onder de naam ‘Sweets’ trekt architect Marthijn Pool van Space & Matter zich het lot aan van overbodig geworden brugwachtershuisjes. Volgens hem is het hard nodig dat de kleine utilitaire gebouwtjes, soms ontworpen door een, nu beroemde, architect, een tweede leven krijgen. Want wie is er niet gecharmeerd van de veelal op een unieke locatie gelegen architectonische ‘snoepjes’.

Tweede leven voor brugwachtershuisjes

Volgens Pool zijn er zo’n tweehonderd brugwachtershuisjes in Nederland waarvan het grootste deel leeg zijn of komen te staan. De huisjes zijn overbodig geworden doordat de bruggen met camera’s op afstand worden bediend. Dit drukt op de kosten waarmee de brugwachter uit het straatbeeld verdwijnt en daarmee ook de huisjes.

Space & Matter ontwikkelt plannen voor kleinschalig leegstaand erfgoed. Scheepskranen, watertorens en seinwachterhuisjes worden getoetst voor hergebruik. Nu, met de komst van het concept Sweets, dus ook de brugwachtershuisjes.

Met Sweets wil het bureau een serie hotelkamers beginnen in de huisjes, waarvan er binnenkort 28 vrijkomen in de hoofdstad. Sweets verwijst naar ‘snoepjes’ maar roept ook een fonetische associatie op met het woord suites. Voorbeelden van kleinschalig hergebruik zijn de scheepskraan in Harlingen, tegenwoordig in gebruik als hotelkamer of het brugwachtershuisje in Delfshaven dat nu dienst doet als expositieruimte.

brugwachtershuisje den haag
Den Haag, Brugwachtershuisje Binckhorstlaan. Foto Alwin de Wilde

Het concept voor Sweets bestaat uit een ‘gedistribueerd hotel’, een keten losse kamers verspreid over interessante plaatsen in de stad. Pool zegt in een interview hierover in de Volkskrant “Normaal ben je als toerist zo weinig mogelijk in je hotelkamer. Je wilt geen minuut van de stad missen. Door van de hotelkamer een aantrekkelijke verblijfplaats te maken op een bijzondere locatie, wordt het cultuur-historische verhaal onderdeel van de beleving. Dit voegt waarde toe aan het bezoeken van de stad’.

Rond 1900 maakte de toenmalige directeur publieke werken van Amsterdam zich persoonlijk hard om van de huisjes iets bijzonder te maken. Hij wist een ieder ervan te overtuigen dat de huisjes een architect nodig hadden, als een soort eerbetoon aan de brug. Niet de allerminste architecten hebben een huisje ontworpen, Aldo van Eyck in Amsterdam, Slebos in Amsterdam aan de Hortusbrug, volgens Pool de mooiste, Ben van Berkel in Purmerend en Berlage in zijn eigen Plan Zuid in Amsterdam, de Berlagebrug.

Pool zegt er 100 procent zeker van te zijn dat de huisjes hergebruikt worden. Hiervoor werkt Space Matter samen met Lloydhotel. Op de site brugwachtershuisjes.nl is de leegstand in kaart gebracht.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel