nieuws

BIG wint ontwerpwedstrijd Bordeaux

Architectuur

Team BIG heeft de prijsvraag gewonnen voor een nieuw 12.000 vierkante meter cultureel centrum aan de historische kade van Bordeaux. Het Maison de l’Économie Créative de la Culture en Aquitaine, MÉCA gaat onderdak bieden aan een centrum voor toegepast kunst, een instituut voor uitvoerende kunsten en aan een centrum voor literatuur en film.

BIG wint ontwerpwedstrijd Bordeaux

Het idee van BIG bestaat uit een gebouw waarin de drie verschillende instellingen rond een openbare ruimte, een binnenplaats, zijn geplaatst. Deze binnenplaats, de stadskamer, opent naar de stad Bordeaux en de kades en de nieuwe promenade langs de Garonne. Hierdoor kan het worden gebruikt voor concerten, kunstinstallaties en optredens. Verschillende trappen geven het gebouw een uitnodigend karakter. De trappen worden tijdens evenementen gebruikt als tribunes. Door het gebouw onderdeel uit te laten maken van de openbare ruimte hoopt BIG hiermee de nieuwe instelling toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Het gebouw en de boulevard krijgen een bekleding van wit kalksteen. Volgens BIG wordt dit materiaal veelvuldig gebruikt in Bordeaux. Door de toepassing van het wit kalksteen lijkt het nieuwe gebouw op een uitsnede uit de stad. De bekleding wordt gebruikt voor de promenade, de gevel, de trappen en terras, dak en het plafond.

Team BIG bestaat uit FREAKS freearchitects, dUCKS scéno, Khephren Ingénierie, V PEAS, ALTO Ingénierie, Vincent Hedont, PBNL, Mrzyk & Moriceau en Ph.A. Het winnende ontwerp werd verkozen boven de ontwerpvoorstellen van Sanaa, W-architecture en Flint.

Reageer op dit artikel