blog

Blog – Riff, PD#18245 door Bob Gramsma

Architectuur

Door Jeroen Apers – Riff, PD#18245 heeft Bob Gramsma gecreëerd ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet. Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan.

Op een ingenieuze constructie van heipalen, poeren en stalen structuren is een heuvel gestort van 15000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin is een grote holte gegraven, die is bekleed met een laag spuitbeton en daarna voorzien van een betonnen dak en trap.

Jeroen Apers - Monument Zuiderzeewet

Daarna is het monumentale afgietsel ontgraven en de aarde weer terug in het landschap verwerkt. De kleur, structuur en vorm van het uitgegraven architectonische beeld zijn bepaald door de typologie van het landschap, de gegraven holte en aanhechtende zand en klei uit het omliggende landschap.

Als een opgegraven archeologische vondst herinnert het monument aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 is een afdruk van Gramsma’s gegraven spoor in de Flevogrond en weerspiegelt daarmee onder meer de ontginning en kunstmatigheid van de polder.Monument Zuiderzeewet

 

Reageer op dit artikel