blog

Blog – Circulair paviljoen van gerecycled materiaal

Architectuur

Blog – Circulair paviljoen van gerecycled materiaal

Door Jeroen Apers – Een groep studenten, onderzoekers en professoren van het KIT Karlsruhe creëerde een circulair paviljoen van gerecycled materiaal, waaronder glaspanelen van gerecyclede flessen en industrieel glasafval.

Het paviljoen is gebouwd voor de Bundesgartenschau, de BUGA2019 in Heilbronn, gelegen in de Mehr.WERT.Garten. Het zogenaamde Mehr.WERT.Pavillon is het belangrijkste element in de tentoonstelling gericht op het lokale en wereldwijde gebruik van grondstoffen, alternatieve materialen en hun toepassingen in een circulair ontwerp en constructie.

Het doel van het paviljoen is om te bewijzen dat het al mogelijk is om te ontwerpen en te bouwen volgens de principes van de circulaire economie. Enerzijds maakt het paviljoen gebruik van de bestaande stadsmijn: alle in het project gebruikte materialen hebben al minstens één levenscyclus ondergaan, hetzij in dezelfde of een andere vorm. Anderzijds fungeert het als een materiaaldepot, aangezien de materialen aan het einde van de tentoonstelling weer beschikbaar zullen komen. De materialen die bij de bouw van de constructie zijn gebruikt, zijn zo gespecificeerd en gebruikt dat ze volledig kunnen worden herintroductie in zuivere en type-gesorteerde materiaalstromen voor hergebruik, recycling of biologische afbraak.

De bouwmaterialen van het paviljoen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen. De draagconstructie is grotendeels gemaakt van hergebruikt staal afkomstig van een ontmantelde kolengestookte elektriciteitscentrale in Noordwest-Duitsland. Het bestaat uit vier hellende draagbalken die als bomen uitwaaieren en verbonden zijn door een stijve stalen frameconstructie.

Apers Paviljoen Karlsruhe

De gevels en het dak zijn bekleed met panelen van gerecyclede glazen flessen en industrieel glasafval, zoals Glaskeramik. In het paviljoen bevinden zich meubels van gerecycled HDPE plastic afval en de stoelen zijn 3D geprint van huishoudelijk afval. Ten slotte vormen de vloer van het paviljoen en het landschapsontwerp van de tuin een assemblage van diverse hergebruikt en gerecycled materiaal en producten gemaakt van mineraal bouw- en sloopafval.

Mehr.WERT.Pavillon fungeert als laboratorium en testbaan voor toekomstige bouwprojecten en hun bouwprocessen. Het doel is om met beleidsmakers uit de politiek, de bouwplanning en -uitvoering te discussiëren over belangrijke bouwvraagstukken en het daarmee samenhangende gebruik van middelen en om nieuwe innovatieve concepten, toepassingen en methoden te ontwikkelen, zowel in de praktijk als in het onderwijs. Het ontwerp van het paviljoen is ontstaan in het ontwerpatelier Building from Waste van het hoogleraarschap Duurzaam Bouwen aan het KIT Karlsruhe. Het werd verder ontwikkeld door KIT-studenten Lisa Krämer, Simon Sommer, Philipp Staab, Sophie Welter en Katna Wiese in samenwerking met de hoogleraren Tragkonstruktionen (Prof. Matthias Pfeifer / Certificatie ingenieur) en Bautechnologie (Prof. Rosemarie Wagner / Structurele vormvinding), evenals het kantoor 2hs Architekten.

 

Reageer op dit artikel