blog

Blog – The Motown Movement: Hands Up for Detroit

Architectuur

Blog – The Motown Movement: Hands Up for Detroit
Klussen met onze trouwe vrijwilligersgroep, beeld The Motown Movement

Door Owen Elverding – In de vorige blog vertelden wij jullie over de ins-and-outs van The Motown Movement. Deze keer richten we de schijnwerper op de stad waar wij opereren: Detroit. Een hardnekkige stad die niet zomaar op de knieën te krijgen is. Waarom is dit nou de perfecte startplek om duurzaam wonen bereikbaar te maken voor iedereen?

The Motor City

Op 16 juni 1903 wordt de fundering gelegd voor het Detroit zoals wij het nu kennen. Henry Ford richt de Ford Motor Company op. De autofabrikant vestigt binnen enkele jaren verschillende massaproductiefabrieken in Detroit, waarbij de vraag naar assemblagemedewerkers enorm toeneemt. Niet veel later volgen ook andere gerenommeerde Amerikaanse automerken, waar de stad later zijn bijnaam ‘The Motor City’ aan ontleent.

Detroit’s voormalig station, stammend uit de hoogtijdagen en sinds 2018 in bezit van Ford, beeld Shutterstock

Detroit’s voormalig station, stammend uit de hoogtijdagen en sinds 2018 in bezit van Ford, beeld Shutterstock

Door de razendsnelle ontwikkeling van de autofabrikanten ontstaat een migratie van arbeiders naar Detroit. Binnen twintig jaar groeit het inwoneraantal van 265.000 naar ruim anderhalf miljoen. In het begin zijn dit voornamelijk Europeanen, maar al snel trekken steeds meer Afro-Amerikanen uit de zuidelijke staten richting de stad. De lokale bevolking en nieuwe migranten wonen apart in eigen wijken en strijden om dezelfde banen. Dit levert onrust en protest op. Met als toppunt de rassenrellen in 1943 en 1967, waarbij veel doden en gewonden vielen.

Tegelijkertijd verplaatsen steeds meer fabrieken van The Big 3 (Ford, General Motors en Chrysler) zich naar de metropoolregio buiten de stad. Dit leidt tot een toenemende werkloosheid, leegstand en criminaliteit binnen Detroit. De economische en demografische groei stagneren en de stad raakt steeds verder in verval. In 2013 wordt het dieptepunt bereikt: Detroit vraagt haar faillissement aan en is daarmee de grootste Amerikaanse stad die dit ooit deed.

Tekenend straatbeeld in Detroit, beeld Shutterstock

Tekenend straatbeeld in Detroit, beeld Shutterstock

De ‘Detroit mentality’

Tegenwoordig staat Detroit vooral bekend als spookstad waar criminaliteit en armoede de boventoon voeren. Toch blijft de moedige Detroiter positief. Een reeks zware tegenslagen is niet genoeg om de stad en haar inwoners op de knieën te krijgen, zoals de wederopstand die in 2014 is ingezet laat zien. De stad heeft inmiddels zijn schulden afgelost en er wordt volop geïnvesteerd.

Dat mensen weer durven te investeren is onder andere te danken aan de extreem lage vastgoedprijzen en de vernieuwende stadsvisie, die veel ruimte biedt voor innovatieve ontwikkelingen. Zo konden wij met The Motown Movement een enorm huis aankopen voor slechts $1000. Dat de gemeente hierbij toestaat het bestemmingsplan van gebouwen te veranderen is vaak essentieel. Zo is het voor ons mogelijk de enkele woonfunctie om te zetten naar een gemengd gebruik. Hierdoor bieden wij straks, naast een familiewoning, ook een community- en educatie centrum aan voor de buurt. Dergelijke vrijheid zie je tegenwoordig veel in Detroit en er wordt welwillend gebruik van gemaakt door zowel investeerders als particulieren.

Destroy or Rehab, beeld The Motown Movement

Destroy or Rehab, beeld The Motown Movement

Do it yourself

Toch valt het echte succes te danken aan de hardnekkige Detroiter die niet opgeeft. Inmiddels heerst bij hen het besef dat er van bovenaf niet of onjuiste hulp geboden wordt. Daarom slaan zij samen de handen in een en werken met mede buurtbewoners en lokale organisaties aan de wederopbouw van hun stad. Men is niet bang de handen uit de mouwen te steken en schroomt niet om eens wat voor een ander te doen. Dat je samen sterker staat, is hier goed doorgedrongen. Deze betrokkenheid zien wij in de buurt sterk terug. Zodra wij op of rond het huis bezig zijn, duurt het nooit lang voor een buurtbewoner met schoffel, ladder of kwast aan komt zetten om ons een handje te helpen.

De ‘do it yourself-methode’ die wij ontwikkelen, bundelen en straks openbaar aanbieden past goed bij een dergelijke cultuur. Wanneer je tegen duurzaamheid vecht met weinig financiële middelen is alle hulp immers welkom. Deze financiële drijfveer is in Detroit extra van belang, aangezien 70 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft. Elke dollar die bespaard wordt op de energierekening, betekent een extra boterham op het bord van je kinderen.

Lokale kunstenaars werken aan het huis, beeld The Motown Movement

Lokale kunstenaars werken aan het huis, beeld The Motown Movement

Dat Detroit met zijn bewogen geschiedenis, beruchte status en extreme weersomstandigheden een gedurfde startplek is voor ons project staat vast. Toch denken wij dat de stad juist hierom de perfecte locatie is voor ons Proof of Concept. Want als het kan in Detroit, dan kan het overal!

Aankomende zondag vertrekken wij met het hele team naar Detroit. Hier zullen we hard aan de slag gaan met de verbouwing van het huis. Maar wees gerust, over een maand zijn we terug met een nieuwe blog!

Kan je ondertussen niet wachten op een update? Sluit je dan aan bij onze Movement!

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel