blog

Blog – The Motown Movement: Studenten met een duurzame droom in Detroit

Architectuur

Blog – The Motown Movement: Studenten met een duurzame droom in Detroit
beeld The Motown Movement

Door Casper van Alfen – ‘Hoe kan je duurzaam wonen bereikbaar maken voor iedereen?’ Met dit vraagstuk richtten we in 2016 de non-profit The Motown Movement op. Als bewijs kochten we een huis in Detroit. Nu, twee jaar later, staan we op het punt om deze eerste duurzame showcase af te ronden. Een spannende periode.

“Jullie zijn toch die drie studenten die een huis kochten van één maand stufi?” Dat is de eerste reactie die ik krijg als ik vertel over the Motown Movement. Niets is minder waar, maar er is een hoop veranderd in twee jaar.

In de afgelopen periode hebben er zo’n 30 studenten gewerkt aan het project. Een deel van deze groep is, als jaarlijks wisselend bestuur, full-time in charge van de non-profit. Ons doel is altijd hetzelfde gebleven: duurzaam wonen toegankelijk maken voor iedereen.

beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

Proof of Concept

Je huis verduurzamen wordt al snel als prijzig en ‘state-of-the-art’ beschouwd. Zonnepanelen, warmtepompen, je kent het wel. Methodes om een eigen huis aan te pakken moeten begrijpelijk én betaalbaar zijn voor Jan met de pet. En dat kan!

Ten eerste is het een stukje educatie: gedragsaanpassing is gratis en levert bovendien snel rendement op. Simpele dingen als het uitzetten van de verwarming bij geopende ramen of de lichten uitdoen wanneer je het huis verlaat, zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Door lezingen te geven over efficiënt energieverbruik leren we de lokale bevolking dit gedrag aan te passen. Hiermee besparen ze energie en werken ze dus mee aan een beter klimaat, maar voor deze mensen veel belangrijker; een duurzame levensstijl gaat gepaard met een lagere energierekening.

beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

De tweede stap is het fysiek verbeteren van je huis. In onze showcase in Detroit passen we veelal do-it-yourself technieken toe die variëren van low-budget tot medium-range. Voorbeelden zijn het isoleren van warmwaterleidingen en het aanbrengen van warmtereflecterende radiatorfolie.

De bevindingen die we opdoen door onze showcase, publiceren we later op een online platform. Gratis toegankelijk voor iedereen. Zo kan men in Nederland en elders profiteren van quick energy wins en goedkope technieken die zelf te installeren zijn.

beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

Het huis in Detroit gebruiken we als community center om een duurzame levensstijl aan de man te brengen. In samenwerking met lokale organisaties als Focus:HOPE en Ecoworks zullen we workshops en lezingen organiseren voor de lokale studenten en bewoners. In de workshops gaan we samen met hen aan de slag door bijvoorbeeld ter plekke een warmwaterleiding te isoleren.

Daarnaast dient het huis als een ‘showroom’ voor onze methodes en technieken. Een openbaar voorbeeld zodat iedereen met zijn eigen ogen kan zien én leren hoe je kunt verduurzamen. Het huis in Detroit is onze ‘proof of concept’.

beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

The Movement

In Februari zullen we met z’n zevenen teruggaan naar Detroit om ons huis af te maken. Hier staat een grote groep vrienden, studenten, buren en professionals te wachten om te helpen. En dat is de kracht van onze organisatie.

Vechten tegen deze klimaatverandering doe je niet in je eentje. Daarom groeperen we steeds meer mensen om ons heen die allemaal even gepassioneerd zijn als wij en zo creëren we een beweging; een Movement. Op deze manier proberen we ons ‘groene virus’ als een inktvlek te verspreiden over de wereld, te beginnen met Detroit. Want als het kan in Detroit, dan kan het overal!

Volgende maand vertellen we jullie ter plekke over de waanzinnige stad waar we opereren: Detroit. De pieken en dalen van de stad, die heeft geleid tot een bijzondere mentaliteit en een perfecte plek voor ons project. Stay tuned!

Wil je je aansluiten bij onze Movement? Ga naar The Motown Movement

Lees verder

Reageer op dit artikel