blog

Blog – Bauhaus mobiel

Architectuur

Blog – Bauhaus mobiel

Door Jeroen Apers – Deze Bauhaus-mobiel, ontworpen door de Berlijnse architect Van Bo Le-Mentzel en geïnspireerd op de Bauhaus-school in Dessau, is gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de school.

De bus maakt deel uit van het grotere Spinning Triangles project van SAVVY Contemporary, dat wordt samengesteld door Elsa Westreicher. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het Bauhaus wil het project de neokoloniale machtsstructuren onderzoeken, uitdagen en bestrijden die inherent zijn aan ontwerppraktijken, -theorie en -onderwijs.

Het 15 vierkante meter grote mobiele gebouw is gemaakt naar de iconische werkplaatsvleugel van het Bauhaus-schoolgebouw in Dessau – een gebouw ontworpen door de oprichter Walter Gropius en gebouwd in 1919, om de kernprincipes en waarden van de school te belichamen. Het heeft dezelfde gerasterde glazen wanden die zich om het gebouw heen wikkelen, evenals de beroemde belettering aan één kant van het gebouw. Binnenin bevindt zich een kleine ruimte voor tentoonstellingen en workshops, plus een leeszaal vol met boeken over de geschiedenis en de erfenis van het Bauhaus.

Conceptueel zal het project zich richten op ‘de grote mondiale vraagstukken’ van machtsstructuren, onrechtvaardigheid en geweld door op verschillende plaatsen direct en lokaal te werken. Het doel van het project is om door middel van ontwerpvragen concreet te werken binnen sociale en politieke realiteiten die door de geschiedenis en de huidige politieke status-quo worden geïnformeerd en gevormd. Uiteindelijk is het de bedoeling om de notie en de manifestatie van de Bauhaus-school om te keren en opnieuw vorm te geven en een nieuwe designschool te creëren die heel goed zou kunnen uitgroeien tot een Unschool’. Dit proces wordt ontwikkeld tussen Dessau, Kinshasa, Berlijn en Hong Kong.

 

Reageer op dit artikel